sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Portugalsko ustavno sodišče prepovedalo nižanje pokojnin

Deli na:
Portugalsko ustavno sodišče prepovedalo nižanje pokojnin

Foto: Reuters

Portugalsko ustavno sodišče je v četrtek črtalo enega glavnih varčevalnih ukrepov, predvidenih v državnem proračunu za leto 2014, in za neustavno razglasilo načrtovan desetodstotni rez v javne pokojnine. Ukrep bi prizadel vse upokojence z več kot 600 evri pokojnine, s tem pa bi država privarčevala 388 milijonov evrov.

Proračun Portugalske za prihodnje leto vsebuje največ varčevalnih ukrepov doslej, vrednih kar 3,9 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po odločitvi ustavnega sodišča bo zdaj vlada Pedra Passosa Coelha morala najti alternativne načine za uravnoteženje proračuna. Opazovalci že napovedujejo, da to verjetno pomeni zvišanje davkov.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, sicer tudi sam Portugalec, je danes izrazil prepričanje, da bo Portugalski uspelo izpolniti zaveze, dane trojki mednarodnih posojilodajalcev, Evropski uniji, Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu. Portugalska sicer načrtuje, da bi izšla iz programa pomoči v juniju prihodnje leto.



"Prepričan sem, da bo Portugalski nedvomno uspelo najti rešitev te situacije, da bo ohranila rezultate, ki so bili doseženi v programu, in da ne bo ogrozila povratka Portugalske na trge," je dejal Barroso ob današnjem prihodu na vrh EU v Bruslju. Povedal je sicer, da se s portugalskim premierom Passosom Coelhom še ni pogovarjal na to temo, še poroča dpa.

Ustavno presojo načrtovanih znižanj pokojnin je sicer zahteval portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva, ki je velik kritik vlade in meni, da so varčevalni rezi preostri. Ustavno sodišče je doslej že črtalo več predvidenih varčevalnih ukrepov, zaradi česar si mora vlada izmišljati vedno nove ukrepe, da bi uravnotežila javne finance in zadostila zahtevam trojke.

Portugalska je leta 2011 zaprosila za finančno pomoč v viši 78 milijard evrov.