kartoskop Dobra karma

Kartoskop za obdobje med 23. in 29. septembrom

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

Janša, Hojs Svet24.si

Grozi (ne)ministru Hojsu dve leti zapora?

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Svet

Portugalska z novimi rezi v javni sektor in dvigom upokojitvene starosti

Deli na:
Portugalska z novimi rezi v javni sektor in dvigom upokojitvene starosti

Foto: Reuters

Portugalska bo zmanjšala število zaposlenih v javnem sektorju za 30.000 ter dvignila upokojitveno starost za leto dni na 66 let, je v petek napovedal portugalski premier Pedro Passos Coelho. Javni uslužbenci bodo morali poleg tega po novem delati 40 in ne več le 35 ur tedensko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S temi in nekaterimi drugimi varčevalnimi ukrepi v okviru "srednjeročnega programa" vlade, ki naj bi začeli veljati prihodnje leto, naj bi država v treh letih prihranila 4,8 milijarde evrov.

"S temi ukrepi naši evropski partnerji ne bodo mogli dvomiti v našo zavezanost" reševalnemu paketu, je v nagovoru narodu poudaril premier. "Če bi zdaj omahovali, bi to škodilo naši kredibilnosti, kolikor smo si jo že uspeli povrniti," je dodal.

Obenem je ponovil, da oblasti javnofinančnih težav ne bodo reševale z dvigovanjem davkov, ampak preko "strukturnih zmanjševanj v javni potrošnji".

Portugalska je leta 2011 prejela 78 milijard evrov pomoči od EU, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Ostri varčevalni rezi, s katerimi skušajo oblasti v Lizboni izpolniti pogoje za nadaljevanje tuje finančne pomoči, so že doslej močno razjezili Portugalce in sprožili množične proteste.

Brezposelnost v državi je rekordno visoka, skoraj 18-odstotna, portugalsko gospodarstvo pa naj bi se letos že tretje leto zapored skrčilo.

Minuli mesec je portugalsko ustavno sodišče kot neustavne zavrnilo za več kot milijardo evrov varčevalnih ukrepov, ki jih je želela uvesti vlada. Sledila so opozorila premiera, da bo sedaj treba varčevati drugje, sicer državo čaka kolaps.

Loading...