900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Portugalska javnost za prekinitev dogovora s trojko

Deli na:
Portugalska javnost za prekinitev dogovora s trojko

Foto: Reuters

Novi napovedani ukrepi za sanacijo javnih financ bodo probleme Portugalske še povečali, so prepričani Portugalci. Portugalske oblasti bi morale zato po njihovem mnenju prekiniti dogovor s trojko mednarodnih posojilodajalcev ali pa pri njej doseči omilitev pogojev za nadaljnje prejemanje posojila, je pokazala raziskava portugalskega javnega mnenja.

Portugalci so zaradi varčevanja in strukturnih reform vse bolj razburjeni, je razvidno iz včeraj objavljene raziskave Eurosondagema, ki je zajela 1205 vprašanih.

Da bi morala vlada prekiniti dogovor s trojko - Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom - ali doseči omilitev pogojev za nadaljnje prejemanje posojila, je prepričanih kar 82,5 odstotka sodelujočih v anketi.

Kar 55,1 odstotka jih je medtem menilo, da se bo gospodarska kriza v državi, potem ko bo program pomoči junija prihodnje leto izpolnjen, še poglobila, brezposelnost pa bo posledično še višja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalska se je leta 2011 znašla na robu bankrota. Na pomoč sta ji z 78 milijardami evrov priskočila območje evra in IMF, država pa se je morala v zameno za posojilo zavezati k ostrim varčevalnim in strukturnim ukrepom.



Minuli mesec je portugalsko ustavno sodišče odločilo, da je neustavnih za več kot milijardo evrov varčevalnih ukrepov, ki jih je želela uvesti vlada. Sledila so opozorila premiera Pedra Passosa Coelha, da bo zato treba varčevati drugje, sicer državo čaka kolaps.

Vlada je zato pripravila nove ukrepe. Kot je napovedala, bo znižala število zaposlenih v javnem sektorju za 30.000, podaljšala delovni teden javnih uslužbencev za pet ur ter dvignila upokojitveno starost za leto dni na 66 let.

Sanacija javnih financ je v času, ko je država globoko v recesiji, še toliko težja naloga. Lani se je portugalski bruto domači proizvod (BDP) skrčil za 3,2 odstotka, letos pa naj bi se še za 2,3 odstotka.

Hitro se krepi tudi brezposelnost. V prvem četrtletju se je povzpela na rekordnih 17,7 odstotka, potem ko je bila v četrtletju pred tem 16,9-odstotna.