stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Portoriko zdelal orkan, večina otoka brez elektrike in vode

Deli na:
Portoriko zdelal orkan, večina otoka brez elektrike in vode

Posledice orkana Fina v Portoriku - Foto: STA

Velika večina prebivalcev Portorika je v ponedeljek po odhodu orkana Fiona, ki je divjal v nedeljo, ostala brez elektrike in vode. Guverner Pedro Pierluisi je napovedal, da bo trajalo več dni, preden bodo uspeli obnoviti storitve. Portoriko še vedno okreva po orkanu Maria, ki je leta 2017 povzročil okrog 3000 smrti.

Orkan Fiona naj bi doslej terjal dve smrtni žrtvi. Moškega je odnesla poplavljena reka, drugi pa je umrl, ko je zagorel električni generator, ki ga je polnil med obratovanjem.

Nacionalna garda je na Portoriku uspela rešiti 900 ljudi, ki so jih ujele poplavne vode. Poplave se nadaljujejo na jugu države, 1300 ljudi pa ostaja v zavetiščih. Orkan Fiona je na Portoriko prinesel 56 centimetrov dežja, ponekod še več, padavine pa se nadaljujejo.

Orkan je poplavil dve letališči, veter je dvigal strehe in ruval drevesa. Po orkanu Maria na Portoriku še vedno niso uspeli popraviti okrog 3000 hiš, ki imajo strehe pokrite s ponjavami.

Orkan Fiopna se je v torek pomikal čez Dominikansko republiko, kjer so zaprli pristanišča in plaže, evakuirali 800 ljudi, okrog 700 pa jih je šlo v zavetišča. V turističnem mestu Miches je bil močno poškodovan pomol, zaprta so bila štiri mednarodna letališča, več cest pa je bilo blokiranih.

Predsednik države Luis Abinader je dejal, da bo trajalo več dni, preden bodo lahko ocenili vso škodo.

Orkan se je v ponedeljek zvečer premikal čez otok Grand Turk v državi Turks in Caisos s hitrostjo 15 kilometrov na uro proti severozahodu. Hitrost vetrov se je v ponedeljek pospešila na 155 kilometrov na uro.