pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Porošenko odstavil močnega oligarha s položaja guvernerja Dnjepropetrovska

Deli na:
Porošenko odstavil močnega oligarha s položaja guvernerja Dnjepropetrovska

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odstavil močnega oligarha Igorja Kolomojskega s položaja guvernerja pokrajine Dnjepropetrovsk. Gre očitno za notranje politične boje med močnimi oligarhi v državi, kljub temu da državi grozi razpad zaradi spopadov s proruskimi uporniki na vzhodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Porošenko je sicer tudi sam milijarder in magnat, s Kolomojskim pa sta v sporu glede nadzora nad glavnim plinskim in naftnim podjetjem v državi Ukrnafta, navaja AFP.

Kolomojski, finančni milijarder, težak 2,4 milijarde dolarjev, je guverner strateško pomembne pokrajine Dnjepropetrovsk postal lani po odstavitvi predsednika Viktorja Janukoviča in se je doslej izkazal za pomemben branik pred proruskimi uporniki v sosednjih vzhodnih pokrajinah Lugansk in Doneck. Financiral je tudi močno enoto prostovoljcev, ki je prevzela glavnino bojev proti separatistom, navaja AFP.

Uradno je sicer Kolomojski sam odstopil s položaja, Porošenko pa je to odločitev sprejel, so sporočili iz predsednikovega urada. Ukrajinski predsednik je ob tem pozval prebivalce Dnjepropetrovska k miru.

Kolomojski je bil odstavljen po incidentu, ko so oboroženci pred dnevi zasedli sedež Ukrnafte. Pojavili so se sumi, da so delovali po njegovih navodilih. V torek so se sicer mirno umaknili, navaja AFP.

Do zasedbe podjetja je prišlo potem, ko je parlament v Kijevu sprejel zakon, po katerem bi država povečala nadzor nad javnimi podjetji, kakršno je tudi Ukrnafta. A doslej je to naftno podjetje praktično obvladoval Kolomojski, ki ima v njem tudi 43-odstotni lastniški delež.