Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pompeo z obiskom Češke začenja turnejo po Srednji Evropi

Deli na:
Pompeo z obiskom Češke začenja turnejo po Srednji Evropi

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo. - Foto: Profimedia

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo danes na Češkem začenja svojo turnejo po štirih evropskih državah, v okviru katere bo obiskal tudi Slovenijo. Danes se bo med drugim v Plznu udeležil slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve zahodnega dela države med drugo svetovno vojno. Srečanje s češkim premierjem Andrejem Babišem pa ga čaka v sredo.

Plzen so maja 1945 izpod nacistov osvobodili ameriški vojaki. Spomin na dogodke pred 75 leti bodo popoldne slovesno obeležili. Pompeo pa si bo v tem mestu na zahodu Češke ogledal tudi slovito pivovarno, v kateri je Josef Groll izdelal prvi pils.

V sredo Pompea čaka bolj delovni del obiska na Češkem. Sestal se bo s premierjem Babišem in predsednikom Milošem Zemanom.

Z Babišem bosta po napovedih State Departmenta govorila o sodelovanju na energetskem področju, zlasti o izkoriščanju jedrske energije. V tej luči naj bi pregledala tudi napredek nekaterih projektov iz pobude Tri morja, katere vrh je lani potekal v Ljubljani.



Posvetila se bosta tudi aktualnim dogodkom v svetu, zlasti odnosom z Rusijo in Kitajsko, napovedujejo v State Departmentu. V ozadju Pompeove turneje so sicer predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije, ta prizadevanja pa so uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei.

Češka je posebno izjavo o varnosti omrežij 5G z ZDA že podpisala. Podpis te izjave pa bo v ospredju Pompeove četrtkove postaje v Sloveniji. Izjavo bo v imenu Slovenije podpisal zunanji minister Anže Logar, Pompeo pa se bo sestal tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom Borutom Pahorjem.

Turnejo bo ameriški državni sekretar v petek nadaljeval v Avstriji, v soboto pa še na Poljskem. V Varšavi bo med drugim podpisal pogodbo o namestitvi ameriških vojakov, za katere se je ameriški predsednik Donald Trump odločil, da jih umakne iz Nemčije.