Revija Reporter
Svet

Pompeo kritiziral kitajsko komunistično partijo zaradi koronavirusa

STA

23. apr. 2020 6:00

Deli na:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo v Kolumbiji.

Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je včeraj na novinarski konferenci kritiziral kitajsko komunistično partijo, da Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) ni pravočasno in povsem odkrito poročala o izbruhu novega koronavirusa, obenem pa je našel tudi kritiko za generalnega direktorja WHO, ker ni kritiziral Kitajske.

Pompeo je dejal, da Kitajska ni pravočasno poročala o izbruhu koronavirusa in kasneje tudi ni obvestila WHO, da se virus prenaša s človeka na človeka. Predsednik ZDA Donald Trump je za polomijo ameriškega odgovora na koronavirus obtožil WHO in ji je vzel sredstva. Pompeo je to upravičil s tem, da generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ni javno povedal, da Kitajska ni sledila pravilom.

Napovedal je, da bodo ZDA dosedanjo mednarodno pomoč državam za boj proti koronavirusu, ki je vredna 775 milijonov dolarjev, nadgradile z dodatnimi 225 milijoni.

Pompeo je v poslanici ob dnevu Zemlje Kitajsko in druge države pozval, naj zaprejo tako imenovane mokre tržnice, kjer se trguje z vsemi mogočimi živimi eksotičnimi živalmi. Dejal je, da bi se s tem precej zmanjšalo tveganje za človeško zdravje. Omenil je možnost, da so te tržnice morda igrale ključno vlogo pri širjenju covida-19.

ZDA je izpostavil kot svetovnega voditelja pri promociji čistega zraka in vode, ohranjanja naravnih virov in zaščite narave hkrati z gospodarsko rastjo. Podnebnih sprememb ni omenjal, prav tako ne vrste ukrepov vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je med drugim olajšala pravila glede onesnaževanja voda, uhajanja metana, izpustov strupenih plinov termoelektrarn in med drugim tudi zaščite ogroženih živalskih vrst.

Iransko izstrelitev prvega vojaškega satelita, s čimer se je včeraj zjutraj pohvalila iranska revolucionarna garda, je označil za teroristično dejanje v nasprotju z resolucijami ZN, za kar bo moral Iran odgovarjati. Resolucija iz leta 2015 Iran poziva, naj se vzdrži razvoja raket, ki bi lahko nosile jedrske konice. Pompeo je dejal, da bi moral Iran pred izstrelitvijo prositi za dovoljenje Varnostni svet ZN.

ZDA so zaskrbljene, ker je lahko raketa, ki nese satelit v zemeljsko orbito, očitno sposobna nesti tudi kaj bolj škodljivega proti ZDA. Trump je pred tem zjutraj tvitnil, da bo naročil mornarici, naj uniči iranske patruljne čolne, ki nadlegujejo ameriške ladje.

Pompeo je med drugim govoril tudi o oblikovanju vlade narodne enotnosti v Izraelu med Benjaminom Netanjahujem in Bennijem Gancem, kar je pozdravil in dejal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z Izraelom. Oblikovanje vlade je doslej preprečeval spor okrog možne priključitve delov palestinskega Zahodnega brega Izraelu.

Netanjahu zagovarja priključitev s podporo ZDA, Ganc pa le v primeru, da to podprejo sosednje države in Evropa. Dogovorila sta se, da bo o tem julija glasoval kneset, pa kar bo, bo. Pompeo je dejal, da je odločitev o priključitvi Zahodnega brega stvar Izraela.