Revija Reporter
Svet

Trump udaril po Fauciju, Kitajski, Bidnu

STA
414

7. jun. 2021 14:35 Osveženo: 15:00 / 07. 6. 2021

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump.

Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v soboto na državni konvenciji republikancev Severne Karoline v Greenvillu nagovoril okrog 1200 delegatov. Med drugim je vztrajal, da ni izgubil volitev, kritiziral je direktorja Nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni Anthonyja Faucija in Kitajsko.

Trump je govor izkoristil za vztrajanje pri tem, da ni izgubil volitev, ki jih je označil za zločin stoletja. Tisti, ki vodijo Ameriko, naj bi jo vodili v socialistični prepad. Predsedniku ZDA Josephu Bidnu je pripisal tudi krivdo za visoke cene bencina, naraščanje priseljevanja in zločinov ter šibko ekonomijo.

Terjal je pohvale za razvoj cepiva proti covidu-19, od Kitajske pa zahteval 10.000 milijard dolarjev odškodnine za novi koronavirus. Za Faucija je dejal, da ni pravi zdravnik in ima raje nastope na televiziji kot katerikoli politik.

Zagovarjal je ruskega predsednika Vladimirja Putina, kritiziral akademske razprave o sistemskem rasizmu v ZDA ter napadel newyorške tožilce, ki preiskujejo njegovo podjetje Trumpova organizacija. Obenem je hvalil republikanske države, ki sprejemajo zakone za omejevanje dostopa do volitev.

Trumpova snaha Lara Trump je na konvenciji sporočila, da še ne bo kandidirala za senatorko iz Severne Karoline, Trump pa je potem med tremi republikanskimi kandidati za strankarske volitve podprl kongresnika Teda Budda, ki je edini od treh zavračal potrditev izida lanskoletnih predsedniških volitev.

Druga dva - nekdanji kongresnik Mark Walker in nekdanji guverner Pat McCrory - sta menila, da se bo to stranki na volitvah proti demokratu maščevalo, vendar noben od njiju ni imel žal besede za Trumpa. Krivi naj bi bili ljudje iz Washingtona, ki so Trumpu dali slab nasvet.

Trump še vedno obvladuje republikansko stranko, kar se je kasneje pokazalo na podobni državni konvenciji v Georgii, kjer so delegati izžvižgali guvernerja Briana Kempa, ki ni hotel razveljaviti izida predsedniških volitev v Georgii.

Trump, ki nima dostopa do Twitterja in Facebooka, pred kratkim pa je zaradi majhne gledanosti ukinil še svoj blog, s katerim je želel konkurirati velikim družbenim medijem, bo imel sedaj vrsto podobnih nastopov v podporo republikanskim kandidatom, ki sprejemajo njegovo tezo o ukradenih volitvah.

Nekatere republikance sicer skrbi, da s pogrevanjem starih zamer in kultom osebnosti ne bodo uspeli ponovno prevzeti večine v zveznem kongresu po volitvah prihodnje leto. Za to naj bi potrebovali strategijo in program, ki ne bo vseboval le kritik tega, kar počnejo demokrati, ampak bo ponudil alternativno vizijo razvoja države. To je med drugim poudaril senator s Floride Rick Scott.