Revija Reporter
Svet

Pompeo hvalil "pretrese" v svetovni politiki, ki naj bi prinesli pozitivni razvoj

STA

23. jan. 2019 6:00

Deli na:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je včeraj v video konferenci na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v švicarskem Davosu hvalil "pretrese" v svetovni politiki, češ da bodo pripomogli k pozitivnemu razvoju. Ponovil je tudi kritično stališče ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede mednarodnih inštitucij.

"Po svetu vejejo novi vetrovi," je dejal Pompeo . "Menim, da bodo pretresi prinesli pozitivni razvoj," je dodal.

V zadnjih letih so se volivci začeli obračati stran od politikov in političnih zavezništev, za katere mislijo, da ne zagovarjajo njihovih interesov, je povedal.

Kot ključne dogodke, ki so pretresli svetovno politiko, je navedel zmago Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah leta 2016, brexit, uspeh populističnega Gibanja pet zvezd v Italiji in zmago Jairja Bolsonara na predsedniških volitvah v Braziliji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim je izpostavil tudi zmago francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki pa se v zadnjem času zaradi protivladnih protestov rumenih jopičev bori za podporo državljanov.

Pompeo je v odgovoru na vprašanje iz Davosa priznal, da je Trumpova kritika mednarodnih inštitucij nekatere precej razburila, a da to ne pomeni, da so ZDA sedaj bolj izolirane.

Ameriška delegacija s Trumpom na čelu je zaradi delnega zaprtja vlade sicer odpovedala obisk v Davosu, a je preko videa zbrane vseeno včeraj nagovoril državni sekretar.

Svetovni gospodarski forum letos poteka pod naslovom Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekture v času četrte industrijske revolucije. Vodilni svetovni politiki in gospodarstveniki bodo razpravljali o temah s področij geopolitike in multikonceptualnega sveta, prihodnosti gospodarstva, industrijskih sistemov, kibernetske varnosti, človeškega kapitala ter institucionalnih reform.