Revija Reporter
Slovenija

"Slovenija in ZDA se borita proti agresivnim nacijam, ki želijo uničiti skupno civilizacijo"

STA

9. apr. 2017 6:05 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

V Andražu nad Polzelo so včeraj obeležili 73. obletnico strmoglavljenja ameriškega bombnika med drugo svetovno vojno.

K spominski plošči sta venec položila ameriški senator John McCain in predsednik republike Borut Pahor. Slednji je v govoru povedal, da Andraž enkrat letno postane središče slovensko-ameriškega prijateljstva.

Kot je dejal Pahor, se je spraševal, ali bo McCain sploh lahko prišel v Andraž, saj ima veliko nepredvidljivih obveznosti. Spomnil je tudi, da je ameriškega senatorja prvič spoznal februarja leta 1991, ko je bil na obisku v ZDA. Takrat sta se z McCainom srečala v njegovi senatorski pisarni.

Po besedah Pahorja so ZDA pred 25 leti oklevale glede priznanja Slovenije kot neodvisne države, danes pa je vesel, da so se ZDA obrnile v prid Sloveniji.

Glede slovensko-ameriškega prijateljstva je dejal, da je treba pogledati v preteklost, ko je bil pred 60. leti posnet film Dolina miru. "Ta film prikazuje, kako so partizani rešili življenje strmoglavljenemu ameriškemu pilotu," pravi Pahor.

Po njegovi oceni je današnji svet postal kompliciran in bolj nepredvidljiv, kot pred 10. ali 15. leti. "Slovenija si želi in išče prijatelje po vsem svetu, da bi vse spore rešili po mirni poti. Kot članica EU in Nata se bomo v teh zapletenih časih trudili rešiti vse spore na miren način. Če bi se kdaj zgodilo, da bi bila Slovenija napadena, se bomo lahko zanesli na Nato in ZDA, meni Pahor.

Dodal je še, da si ne zna predstavljati, da bi kakršna koli sprememba oddaljila EU od ZDA in obratno.

McCain pa je izrazil veselje, da je bil povabljen na slovesnost v Andražu nad Polzelo. "Posadka temne oči je opravila 80 misij med drugo svetovno vojno. Letela je tudi nad Italijo, Francijo in Nemčijo. 19. marca 1944 pa se je odpravila bombardirati nemško tovarno, vendar so Nemci takrat sestrelili bombnik. Pri tem je umrlo osem članov posadke, dva sta preživela," je spomnil McCain.

Prepričan je tudi, da so družine padlih ameriških vojakov hvaležne za spomenik v Andražu nad Polzelo, ki ne izraža samo čast poginulim vojakom, ampak tudi njihovim dejanjem.

Borili so se za svobodo po Evropi in svetu, za katero se ZDA in Slovenija borita še danes, pravi McCain. Ocenjuje tudi, da se ameriško-slovensko prijateljstvo krepi še danes in da se obe državi borita proti agresivnim nacijam, ki si želijo uničiti skupno civilizacijo in spremeniti meje Evrope.

Na območje Andraža nad Polzelo je 19. marca 1944 strmoglavilo sestreljeno ameriško letalo, bombnik B-17 s serijsko številko 41-24405 in imenom Dark eyes. Skupaj z 233 bombniki je poletelo iz italijanske letalske baze ter je bilo namenjeno proti avstrijski Koroški, kjer naj bi uničili tovarno Steyer, ki je takrat služila nemški vojaški industriji.

Osem članov posadke je pri tem umrlo, dva danes prav tako že pokojna vojaka pa sta bila ujeta in sta vojno preživela v ujetniških taboriščih. Šlo je za letalce 15. ameriških letalskih sil, za katere so na pokopališču v Andražu postavili spominsko obeležje.