oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Polom Hollandovih socialistov na lokalnih volitvah; v uteho le zmaga v Parizu

Deli na:
Polom Hollandovih socialistov na lokalnih volitvah; v uteho le zmaga v Parizu

Foto: Reuters

Nova in hkrati prva županja Pariza bo socialistka Anna Hidalgo (foto), po poročanju nemške tiskovne agencije dpa kažejo rezultati vzporednih lokalnih volitev v Franciji. Drugod po državi je vladajoča socialistična stranka francoskega predsednika Francoisa Hollanda doživela poraz, zmagovalec lokalnih volitev pa je desnosredinska stranka UMP.

Desnosredinska UMP nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je po navedbah agencije po drugem krogu lokalnih volitev v Franciji zmagala v mnogih občinah, kjer so jih v minulem desetletju izrinili socialisti.

Nova županja Pariza Hidalgoova je sicer dobila 55,4 odstotka glasov, njena protikandidatka Nathalie Kosciusko-Morizet, nekdanja ministrica desnosredinske Unije za ljudsko gibanje (UMP), pa 44,5 odstotka glasov. Zmagi socialistov v Parizu ter tudi v Avignonu so po poročanju dpa le majhna tolažba za socialiste, ki so izgubo utrpeli zaradi neuspeha Hollanda pri ukrepanju zoper rekordno brezposelnost in pri ustvarjanju gospodarske rasti.

UMP je najmočnejša stranka v Franciji, je po zaprtju volišč razglasil predsednik stranke Jean-Francois Cope.

Rezultati vzporednih volitev kažejo, da je dve srednje veliki mesti osvojila tudi skrajno desna stranka Nacionalna fronta Marine Le Pen, poročajo tuje tiskovne agencije. Med mesti, kjer so socialisti izgubili županski sedež, so na primer severovzhodno mesto Reims, jugozahodno mesto Pau, pa tudi mesti Quimper in Limoges.

Drugega kroga lokalnih volitev se je sicer udeležilo rekordno majhno število volivcev, poroča dpa. Udeležba je ocenjena na 62 odstotkov, medtem ko je bila v prvem krogu volitev 63,6-odstotna.

Hollande je obljubil, da bo iz rezultatov volitev potegnil lekcijo. Pričakuje se prevetritev v njegovem kabinetu, predsednik pa je že nakazal, da se ne bo preusmeril iz trenutne sredinske drže.