900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kljub porazu v Zagrebu SDP zmagovalka drugega kroga lokalnih volitev

Deli na:
Kljub porazu v Zagrebu SDP zmagovalka drugega kroga lokalnih volitev

Foto: Reuters

Vladajoča Socialdemokratska stranka (SDP) hrvaškega premiera Zorana Milanovića je zmagovalka nedeljskega drugega kroga lokalnih volitev na Hrvaškem. Čeprav je stranka v Zagrebu doživela poraz, so njeni kandidati slavili v ostalih treh največjih mestih - v Splitu, na Reki in v Osijeku.

V Zagrebu je bil za župana še petič zapored izvoljen neodvisni kandidat Milan Bandić, ki je v drugem krogu prepričljivo premagal kandidata SDP, ministra za zdravje Rajka Ostojića. Bandić je prejel 65,6 odstotka glasov, po novem pa obvladuje tudi mestno skupščino.

Kot poroča Jutarnji list, je za SDP zelo pomembna zmaga v Splitu, ki ga bo prihodnja štiri leta vodil Ivo Baldasar. Prejel je 49,08 odstotka glasov, tekmeca iz Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Vjekoslava Ivaniševića pa je premagal za nekaj več kot 600 glasov.

Presenečenje drugega kroga je zmaga kandidata SDP Ivice Vrkića v Osijeku. Vrkić je kot skupni kandidat SDP in Hrvaške ljudske stranke (HNS) z 52,8 odstotka glasov premagal kandidata Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) Krešimirja Bubalo.

Na Reki je v dvoboju s kandidatom HDZ Hrvojem Burićem prepričljivo slavil dolgoletni župan Vojko Obersnel iz SDP.


Vladajoča stranka je slavila tudi v Vukovarju. Dosedanji župan Željko Sabo je prejel 53,9 odstotka glasov in tako ohranil oblast v mestu, ki si ga je HDZ želela za vsako ceno vrniti v svoje politično okrilje.

Največja opozicijska stranka se lahko tolaži z zmago v dveh središčih županij - Šibeniku in Požegi. So pa socialdemokrati HDZ "speljali" še eno pomembno županijsko središče, Sisak.

Zadovoljni s svojim dosežkom so lahko tudi v Istrskem demokratskem zboru (IDS). Njihova kandidata sta zmagala v boju za prvega moža istrske županije in župana Pulja, čeprav sta jima nasproti stala kandidata, ki ju je podpirala SDP.

Hrvaški mediji po drugem krogu volitev ugotavljajo, da je vladajoča koalicija dosegla boljši rezultat v središčih županij, medtem ko je bila HDZ boljša na volitvah prvih mož županij. Od 20 mest, ki so središča županij, sta jih SDP in HNS osvojili deset. HDZ bo imela po novem osem županov v županijskih središčih. IDS je znova zmagal v Puli, v Slavonskem Brodu pa je bil izvoljen neodvisen kandidat Mirko Duspara.

Drugi krog volitev je potrdil primat HDZ v ravni županij. HDZ ima tako ko doslej deset prvih mož županij, SDP in HNS pa jih imata skupaj šest, kar je eden več kot po volitvah leta 2009.