peter-prevc-mina-lavtizar_m24 Odkrito.si

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

družina čebokli Svet24.si

Kako sta Nataša in Tomaž končno postala starša

1512742920_d Petisvet.si

Horoskop: od 25.3. do 31.3. 2019

bencin gorivo, dizel Svet24.si

"Bencinarjem" se na črpalko splača še danes, ...

delovna_akcija_teren0003 Svet24.si

Ana Praznik: Če imaš voljo in moč, poprimi za ...

Nives Orešnik Njena.si

Pravilna nega za močno in odporno kožo

leonida55 Njena.si

V resnici lepotica s težko preteklostjo?

Svet

Poljski škofje priznali: duhovščina je od leta 1990 do lani spolno zlorabila 382 otrok

Deli na:
Poljski škofje priznali: duhovščina je od leta 1990 do lani spolno zlorabila 382 otrok

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

Poljska škofovska konferenca je včeraj prvič objavila poročilo o preiskavi spolnih zlorab otrok v Cerkvi. Od leta 1990 do 2018 je bilo najmanj 382 otrok žrtev spolnih zlorab s strani duhovščine, od tega je bila okoli polovica žrtev mlajših od 15 let, navaja poročilo.

"To je zelo boleča in tragična zadeva, ki je povezana s posvečenimi ljudmi, ki so se posvetili služenju cerkvi in drugim ljudem. Uživajo zaupanje družbe in to zaupanje družbe je bilo tragično zlorabljeno," je ob predstavitvi poročila dejal nadškof Marek Jedraszewski.

V poročilu so med drugim zapisali, da je bilo 198 žrtev mlajših od 15 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poljski škofi so lani prosili žrtve zlorab za odpuščanje, hkrati pa so skušali v okviru preiskave odkriti vzroke za takšna dejanja. Tudi na tokratni tridnevni konferenci v Varšavi poljski škofje razpravljajo o zlorabah in zaščiti otrok, potem ko je prejšnji mesec v Vatikanu potekal svetovni vrh o spolnih zlorabah otrok v Cerkvi.

Poljska dobrodelna organizacija Ne bojte se, ki podpira žrtve zlorab, je prejšnji mesec papežu Frančišku predložila lastno poročilo o zlorabah v poljski Cerkvi. V poročilu, ki je osnovano le na medijskem poročanju, so zabeležili najmanj 384 mladoletnih žrtev, ki so bile zlorabljene od sredine 50. let prejšnjega stoletja.

Na Poljskem duhovniki uživajo velik ugled in žrtve zlorab pogosto obtožijo laganja. V državi se skoraj 85 odstotkov državljanov izreka za katolike.

Loading...