zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Svet

Poljski škofje priznali: duhovščina je od leta 1990 do lani spolno zlorabila 382 otrok

Deli na:
Poljski škofje priznali: duhovščina je od leta 1990 do lani spolno zlorabila 382 otrok

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

Poljska škofovska konferenca je včeraj prvič objavila poročilo o preiskavi spolnih zlorab otrok v Cerkvi. Od leta 1990 do 2018 je bilo najmanj 382 otrok žrtev spolnih zlorab s strani duhovščine, od tega je bila okoli polovica žrtev mlajših od 15 let, navaja poročilo.

"To je zelo boleča in tragična zadeva, ki je povezana s posvečenimi ljudmi, ki so se posvetili služenju cerkvi in drugim ljudem. Uživajo zaupanje družbe in to zaupanje družbe je bilo tragično zlorabljeno," je ob predstavitvi poročila dejal nadškof Marek Jedraszewski.

V poročilu so med drugim zapisali, da je bilo 198 žrtev mlajših od 15 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poljski škofi so lani prosili žrtve zlorab za odpuščanje, hkrati pa so skušali v okviru preiskave odkriti vzroke za takšna dejanja. Tudi na tokratni tridnevni konferenci v Varšavi poljski škofje razpravljajo o zlorabah in zaščiti otrok, potem ko je prejšnji mesec v Vatikanu potekal svetovni vrh o spolnih zlorabah otrok v Cerkvi.

Poljska dobrodelna organizacija Ne bojte se, ki podpira žrtve zlorab, je prejšnji mesec papežu Frančišku predložila lastno poročilo o zlorabah v poljski Cerkvi. V poročilu, ki je osnovano le na medijskem poročanju, so zabeležili najmanj 384 mladoletnih žrtev, ki so bile zlorabljene od sredine 50. let prejšnjega stoletja.

Na Poljskem duhovniki uživajo velik ugled in žrtve zlorab pogosto obtožijo laganja. V državi se skoraj 85 odstotkov državljanov izreka za katolike.

Loading...