Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljski premier Morawiecki obsodil Macronove pogovore s Putinon, Macron pa mu očita, da podpira skrajno desničarko Le Penovo

Deli na:
Poljski premier Morawiecki obsodil Macronove pogovore s Putinon, Macron pa mu očita, da podpira skrajno desničarko Le Penovo

Francoski predsednik Emmanuel Macron in poljski premier Mateusz Morawiecki. - Foto: Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je v sredo odzval na kritike poljskega premierja Mateusza Morawieckega, potem ko je ta obsodil pogovore francoskega voditelja z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Macron je njegove kritike označil za neutemeljene in dejal, da so le znak podpore njegovi tekmici Marine Le Pen.

Poljski premier je v ponedeljek kritiziral večurne telefonske pogovore Macrona s Putinom, za katere meni, da niso dosegli ničesar. Macron pa se je na obsodbe v sredo odzval in dejal, da so neutemeljene in škandalozne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri tem je Macron opozoril, da je Morawiecki voditelj skrajno desne stranke in posledično podpira njegovo tekmico Marine Le Pen na prihajajočih francoskih predsedniških volitvah.

"Prevzemam vso odgovornost za to, da sem v imenu Francije govoril z ruskim predsednikom, da bi se izognili vojni in zgradili novo arhitekturo za mir v Evropi," je še dejal in poudaril, da za razliko od drugih pri pogovorih ni bil nikoli naiven.

Macron je obsodil tudi povezave Le Penove z Rusijo. V preteklosti je zagovarjala opuščanje sankcij proti Rusiji po njeni priključitvi ukrajinskega ozemlja Krim leta 2014 in večkrat dejala, da Putina občuduje. Le Penova se sicer pred volitvami želi distancirati od Moskve.

Ankete v Franciji kažejo na to, da Le Penova pred nedeljskim prvim krogom glasovanja na francoskih volitvah dohiteva Macrona. Trenutni francoski predsednik je zaradi vlaganja v diplomatske pogovore s Putinom marca poskočil v anketah, a je od takrat v kampanji, ki je vse bolj osredotočena na nevarnost inflacije v Franciji, bistveno nazadoval.