Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljski minister kmete označil za bedake: "Neumnejši so od nemških kmetov"

Deli na:
Poljski minister kmete označil za bedake: "Neumnejši so od nemških kmetov"

Foto: Reuters

Poljski minister Marek Sawicki je kmetovalce, ki jabolka zaradi posledic ruskih sankcij prodajajo po izredno nizkih cenah, namesto da bi zanje prejeli evropsko odškodnino, primerjal z bedaki. Poleg tega je v soboto novinarjem zatrdil, da so poljski kmeti neumnejši od nemških. Sawicki se je po plazu hudih kritik opozicije danes že opravičil.

"Žal mi je. Sramujem se svojih besed," je Sawicki dejal v pogovoru za poljsko televizijo TVN24. Razložil je, da se je v soboto samo razjezil zaradi očitka enega od novinarjev, da vlada ne stori nič proti temu, da kmeti jabolka prodajajo tudi za deset poljskih centov na kilogram, namesto da bi od EU vzeli odškodnino v višini 27 centov na kilogram. Poljske kmete so namreč zelo prizadele ruske sankcije, ki so bile odgovor na evropske ukrepe proti Rusiji zaradi njene vloge v ukrajinski krizi. EU je zato uvedla odškodnine za kmete, ki so utrpeli izgube zaradi sankcij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Opozicijska desničarska stranka Zakon in pravičnost (PiS) je Sawickija že v nedeljo pozvala k odstopu in je zagrozila z glasovanjem o nezaupnici ministru. Medtem opozicijsko Zavezništvo demokratične levice (SLD) poskuša ministrove izjave izkoristiti v boju za podeželske volivce na prihajajočih lokalnih volitvah. "Treba si je zapomniti te besede in vzvišenost ter prezir do poljskih kmetov," je v nedeljo na kmetijskem kongresu v Varšavi dejal šef SLD Leszek Miller.

A Sawicki je v odgovor na pozive danes zatrdil, da ne bo odstopil in je obljubil, da se bo v Bruslju boril za podvojitev višine odškodnine.