Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljski izvedenci na razbitinah predsedniškega letala našli sledi razstreliva

Deli na:
Poljski izvedenci na razbitinah predsedniškega letala našli sledi razstreliva

Foto: Reuters

Poljski sodni izvedenci so na razbitinah poljskega predsedniškega letala, ki je leta 2010 strmoglavilo v Rusiji, našli sledi razstreliva, danes poroča časnik Rzeczpospolita.

Kot piše časnik, so testi, ki so jih izvedli poljski tožilci in strokovnjaki, potrdili prisotnost TNT in nitroglicerina na 30 sedežih, te snovi pa so našli tudi na površini, ki povezuje trup letala s krilom. Poljski in ruski preiskovalci so sicer takoj po nesreči, v kateri so umrli poljski predsednik Lech Kaczynski in 95 članov poljske elite, izključili prisotnost eksploziva.

Rzeczpospolita ugiba, da gre morda za sledi neeksplodiranih bomb z območja Smolenska, kjer so med drugo svetovno vojno potekali srditi spopadi, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Moramo počakati na tožilstvo, da potegne zaključke in ugotovi izvor snovi, preden bomo sprejeli kakšne ukrepe," je za poljsko javno televizijo povedal tiskovni predstavnik vlade Pawel Gras. Bo pa premier Donald Tusk danes o tem govoril z generalnim državnim tožilcem.

Poljsko poročilo iz julija 2011 je krivdo za nesrečo pripisalo slabo izurjeni posadki letala. Večji del krivde so pripisali poljski strani, manjši pa tudi Rusiji, kjer je letalo strmoglavilo v gosti megli. Izključili so možnost sabotaže in pritiskov na posadko, naj pristane kljub slabemu vremenu.

Ruska preiskava je po drugi strani ugotovila, da je bila posadka pod "psihološkim pritiskom", naj pristane v slabih vremenskih razmerah. Poročilo je v Varšavi naletelo na kritike, češ da je nepopolno in polno napak.