Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljski javni radio obtožujejo, da je do vlade kritično pesem umaknil z vrha lestvice uspešnic

Deli na:
Poljski javni radio obtožujejo, da je do vlade kritično pesem umaknil z vrha lestvice uspešnic

Poljski pevec Kazik v videospotu pesmi Your Pain is Better than Mine (Tvoja bolečina je boljša od moje). - Foto: YouTube

Na Poljskem se javna radiotelevizija sooča z obtožbami o cenzuri. V središču afere je direktor tretjega radijskega programa, ker je bila do vlade kritična pesem umaknjena s prvega mesta vplivne tedenske lestvice uspešnic. Več priznanih glasbenikov je zato prepovedalo predvajanje svojih skladb na tem programu, zapustilo ga je več sodelavcev.

Direktor tretjega programa Tomasz Kowalczewski je pred zasedanjem odbora zgornjega doma parlamenta zaradi te afere včeraj  obtožbe o cenzuri zanikal. "Ničesar nisem cenzuriral," je dejal za televizijski kanal TVN24.

V središču afere je pesem Your Pain is Better than Mine (Tvoja bolečina je boljša od moje) poljskega rockovskega glasbenika Kazika. V njej namiguje na Jaroslawa Kaczynskega, vodjo vladajoče konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki je aprila obiskal grob matere, čeprav je bilo pokopališče zaradi pandemije novega koronavirusa zaprto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Na podlagi petkovega spletnega glasovanja se je pesem uvrstila na prvo mesto, ko pa so lestvico v ponedeljek objavili, je bila na četrtem mestu.

Predstavniki radia so za to dali različna pojasnila. Med drugim so dejali, da sploh ne bi smela biti na voljo za glasovanje, nato da ni prejela dovolj veljavnih glasov za uvrstitev na prvo mesto, ampak da je postopek zmanipuliral eden od novinarjev.

Zaradi tega je z radia odšlo več nadarjenih sodelavcev. Eden od novinarjev, ki je zapustil ta ugleden tretji radijski program, je objavil sporočilo sms, ki mu ga je direktor pograma Kowalczekwski poslal noč po objavi lestvice. V njem je zapisal, naj poskrbi, da "pesem, o kateri sva govorila", ne bo predvajana.


Za TVN24 je včeraj Kowalczewski zatrdil, da ni mislil na omenjeno pesem Kazika, ni pa pojasnil, za katero naj bi šlo.

Na zasedanju senatnega odbora sta tako Kowalczewski kot njegova nadrejena, izvršna direktorica Poljskega radia Agnieszka Kaminska zanikala, da je direktorjevi odločitvi botrovalo vmešavanje politike.

Odbor, ki ga vodi opozicijski senator, je sprejel sklep z zahtevo po odstavitvi Kowalczewskega in Kaminske.

Politiki vladne stranke so bili blagi v kritiki ravnanja vodstva radia. Poljski minister za kulturo Piotr Glinski je v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi slabega kriznega upravljanja na radiu, umik pesmi s prvega mesta pa je označil za absurd, saj da pesmi ne gre umikati, "ker nam ni všeč njihova vsebina".

Wojciech Mann, ikona poljskega glasbenega novinarstva, ki je s tretjega programa Trojka odšel marca, je PiS obtožil, da v javnih medijih ustvarja okolje podrejanja političnim predstavnikom. "To je lestev strahu, na vrhu katere je Jaroslaw Kaczynski (...) pod njim pa so ljudje, ki se bojijo, večinoma ljudi nad sabo," je dejal v nedeljo.