1_jan plestenjak Dobra karma

'Neprestano sem bolan, vsak dan imam druge ...

zan1 Svet24.si

Žan Papič: »Komiki smo varnostniki politikov«

dominik strakl Reporter.si

Žan Mahnič dobil naslednika na vrhu podmladka ...

janez jansa tw Svet24.si

Se nam zaradi novega seva obeta ponovno ...

šola, koronavirus, šolstvo, učenje Necenzurirano

Dragi mladi, krivi smo. Odrasli. #kolumna

Monaška princesa Charlene Odkrito.si

Otožni pogled žalostne princese ostaja

Maja Martina Merljak 61 Njena.si

Maja Martina Merljak več kot leto dni ni bila pri...

Svet

Evropski voditelji pozivajo Iran k ohranitvi jedrskega sporazuma

Deli na:
Evropski voditelji pozivajo Iran k ohranitvi jedrskega sporazuma

Emmanuel Macron - Foto: Profimedia

Voditelji Nemčije, Francije in Velike Britanije so v nedeljo pozvali Iran, naj kljub vsemu ohrani jedrski sporazum iz leta 2015, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Teheran je namreč v nedeljo sporočil, da tega sporazuma ne bo več spoštoval, saj da ga ne zavezuje več, zato bodo jedrski program nadaljevali brez omejitev.

"Pozivamo Iran, naj umakne vse ukrepe, ki niso v skladu z jedrskim sporazumom," so v skupnem pozivu zapisali nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier Boris Johnson in francoski predsednik Emmanuel Macron, voditelji treh držav, ki so sopodpisnice sporazuma z Iranom.

Ta sporazum, ki ga je Teheran sklenil s šesterico velesil - ob omenjenih treh še z ZDA, Rusijo in Kitajsko, je predvideval umik mednarodnih sankcij proti Iranu, če bo ta prekinil svoj jedrski program, ki naj bi bil namenjen razvoju jedrske bombe.

A že leta 2018 ga je novi ameriški predsednik Donald Trump odpovedal in znova uvedel sankcije proti Iranu. Sicer dvostranske, a so dejansko učinkovale globalno, saj so predvidevale sankcije proti vsem ostalim tujim subjektom, ki bi poslovali z Iranom.

Potem je tudi Iran začel počasi opuščati izvajanje določil iz sporazuma, čeprav so predvsem evropske podpisnice skušale najti način, kako ga ohraniti pri življenju.Vmes se je zapletal položaj na terenu in prišlo je do kar nekaj incidentov med ZDA in Iranom, zadeve pa so se dokončno zapletle minuli petek, ko je bil v ameriškem letalskem napadu v Iraku ubit visoki iranski general Kasem Solejmani. Iran je nato napovedal ostro maščevanje, v nedeljo pa je med drugim sporočil tudi, da povsem odstopa od omenjenega jedrskega sporazuma.

Merklova, Macron in Johnson so sicer Iran pozvali tudi, naj se na ameriško likvidacijo Solejmanija ne odzove na način, ki bi še zaostril položaj na Bližnjem vzhodu. Pozvali so Teheran, naj se vzdrži "dodatnih nasilnih dejanj ali njihovega podpiranja".

"Nujno je, da se zadeve umirijo. Pozivamo vse vpletene akterje, naj pokažejo kar največjo zadržanost in odgovornost," so zapisali v skupni izjavi, ki so jo sprejeli po nedeljskem skupnem telefonskem pogovoru.

Prav tako so pozvali k ohranitvi boja proti džihadistični skupini Islamska država (IS), zlasti po tistem, ko je iraški parlament sprejel resolucijo, s katero zahteva umik ameriških vojakov iz države. "Ohranitev koalicije proti IS je v tem kontekstu izjemnega pomena. Pozivamo iraške oblasti, naj še naprej zagotavljajo potrebno podporo koaliciji," so zapisali.

Loading...