Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Politico: Macron bo najvplivnejši Evropejec v letu 2020

Deli na:
Politico: Macron bo najvplivnejši Evropejec v letu 2020

Francoski predsednik Emmanuel Macron. - Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo po oceni spletnega portala Politico prihodnje leto najbolj vplivna osebnost v Evropi. Na danes objavljenem seznamu 28 osebnosti, ki bodo prihodnje leto pustili pečat na Evropi, so med drugim še aktivistka Greta Thunberg, ruski predsednik Vladimir Putin in vodja italijanske desne Lige Matteo Salvini.

Macron je v preteklosti večkrat preizkušal meje svoje moči in vpliva ter bo to delal tudi v prihodnje, piše Politico. V svetu se predstavlja kot še zadnji prvak multilateralizma, čeprav v Evropi postaja vedno bolj poznan po tem, da postavlja Francijo na prvo mesto. Njegov neposredni slog ni bil vedno dobro sprejet v Bruslju, a se že vse od svoje izvolitve leta 2017 predstavlja kot pravi Evropejec, ki se zavzema za reformo in obnovo EU.

Francoski predsednik je skupni zmagovalec pete edicije Politicovega seznama, kjer so še 27 osebnosti razvrstili v tri kategorije - ljudje akcije, razdiralci in sanjači. Letošnji seznam sicer ni več omejen na po eno osebo iz države članice.

Na prvem mestu seznama ljudi akcije je evropska komisarka Margrethe Vestager, ki ostaja v Bruslju z razširjenim portfeljem za konkurenco. Po oceni Politica bo to eno ključnih področij prihodnjega leta in Vestagerjeva si upa izkoristiti svoj vpliv.

Ljudje akcije so sicer večinoma politiki. Za Vestagerjevo sledijo predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, ruski predsednik Vladimir Putin in britanski premier Boris Johnson. Na seznamu pa sta med drugim tudi nemška kanclerka Angela Merkel in avstrijski kancler Sebastian Kurz.



Razdiralec leta 2020 bo po oceni Politica Johnsonov svetovalec Dominic Cummings, ki je eden vodilnih zagovornikov brexita in bo prihodnje leto končno dobil, kar si želi.

Na seznam razdiralcev pa so se uvrstili še vodja nemških Zelenih Robert Habeck, nekdanji predsednik Paypala David Marcus in predsednik novo ustanovljene italijanske liberalne stranke Živa Italija Matteo Renzi. Razdiralci prihodnjega leta pa bodo med drugim tudi vodja italijanske Lige Matteo Salvini in slovaška predsednica Zuzana Čaputova.

Vidnejša imena s področja politike in aktivizma pa so uvrščena tudi na seznam sanjačev. Prva na seznamu je mlada švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg. Kot izpostavljajo pri Politicu, je mladenki uspelo s protestom pred švedskim parlamentom zagnati globalno gibanje, ki dobiva vedno več posluha tudi na strani politikov.

Sanjači leta 2020 pa bodo po oceni Politica med drugim še madžarski premier Viktor Orban, nemška aktivistka Carole Rackete in nemški finančni minister Olaf Scholz.