zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Politično kočljivi zmagovalec Berlinala Črni premog, tanek led razburil Kitajce

Deli na:
Politično kočljivi zmagovalec Berlinala Črni premog, tanek led razburil Kitajce

Foto: Reuters

Prejemnik zlatega medveda na filmskem festivalu v Berlinu Črni premog, tanek led režiserja Yinana Diaja je v domovini sprožil burne odzive na kitajskem družbenem omrežju Sina Weibo. Filma na Kitajskem še niso predvajali, mnogi pa se sprašujejo, če ga sploh bodo, saj naj bi šlo za politično vprašljivo tematiko.

Film, ki je v Berlinu nagrado za najboljšega igralca prinesel tudi Liau Fanu, v slogu filma noir sledi preiskavi več brutalnih umorov, žirijo pa je prepričal s sestavljanko ljubezni, maščevanja in spolne sle v družbi, ki ji je morala tuja.

"Občutljivost tematike in vsebine filma je precejšnja; ne vem, če ga bodo predvajali na Kitajskem oziroma ga bodo preveč izrezali," je zapisal nek uporabnik omrežja.

Nekateri so prihod filma v kinematografe primerjali z nejasnostmi glede izida filma Jie Zhangkeja Dotik greha, ki je v Cannesu lani prejel nagrado za najboljši scenarij. Film naj bi v kinematografe prišel novembra, a ga doslej še niso predvajali, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V odgovor na govorice so kitajske oblasti že sporočile, da je zmagovalec Berlinala prejel dovoljenje za predvajanje, na velikih platnih naj bi bil aprila ali maja.

Za zlatega medveda je Diaju čestital tudi Zhangke, s čimer pa je prav tako sprožil vrsto odzivov na omrežju. "Žalostno je, da večina Kitajcev izve za film domačega režiserja šele, ko dobi nagrado v tujini," je zapisal eden od komentatorjev.

"Včasih sem mislil, da je grozno, da oblasti ne dovolijo predvajanja tujih filmov, zdaj pa menim, da je še huje, da ne dovolijo prikazovanja domačih filmov," je dodal.