nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pokol na praški univerzi: v streljanju najmanj 15 žrtev

Deli na:
Pokol na praški univerzi: v streljanju najmanj 15 žrtev

Oborožen moški je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču češke prestolnice ubil več ljudi. - Foto: Profimedia

Streljanje na filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi ni povezano s terorizmom, je danes dejal češki notranji minister Vit Rakušan. Strelec, ki so ga po današnjem napadu našli mrtvega, je ubil najmanj 15 ljudi, še vsaj 24 pa jih je ranil, je sporočila policija. Po navedbah reševalnih služb je huje ranjenih devet ljudi.

"Nič ne kaže na to, da bi bilo to kaznivo dejanje povezano z mednarodnim terorizmom," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Rakušan.

Policija je na novinarski konferenci sporočila, da gre pri domnevnemu strelcu za 24-letnega študenta Karlove univerze, ki je živel v vasi Hostoun približno 20 kilometrov od Prage. Pred napadom so policisti našli truplo njegovega očeta, zaradi česar so ga iskali.


Po navedbah policijskega načelnika Martina Vondraseka je osumljenec "odšel v Prago in dejal, da se želi ubiti". Policija je preiskala glavno stavbo filozofske fakultete, kjer naj bi se strelec udeležil predavanja, vendar ga tam ni bilo. Medtem naj bi že odšel v drugo stavbo.

Po približno pol ure streljanja so našli njegovo truplo. Po nepotrjenih informacijah naj bi storil samomor. Nazadnje so ga sicer videli na strehi fakultete. Motiv za napad zaenkrat ni znan, vendar policija sumi, da so ga navdihnili podobni smrtonosni napadi v tujini, poroča britanski BBC.

"Vedno smo mislili, da se nas to ne tiče. Zdaj pa se je izkazalo, da se žal tudi naš svet spreminja " je v odzivu po napadu dejal župan Prage Bohuslav Svoboda in incident označil za tragedijo.



V luči napada naj bi se pozno zvečer na nujni seji sestala češka vlada.

Današnji strelski napad je sicer najhujše streljanje s smrtnim izidom po osamosvojitvi Češke pred 30 leti. Zadnji strelski napad pred tem so v državi zabeležili leta 2019, ko je moški začel streljati v čakalnici travmatološke klinike v Ostravi in ubil šest ljudi. Tri ure po napadu je storil samomor.

Pred tem je februarja 2015 v restavraciji v mestu Uhersky Brod 63-letnik ubil osem ljudi, nato pa sodil še sebi.

Karlova univerza, kjer se je zgodil današnji napad, je bila ustanovljena leta 1348 in je ena najstarejših v Evropi. Na njej študira približno 49.500 študentov, od tega približno 8000 na filozofski fakulteti.