20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pogumni duhovnik, ki je vodil pogreb Navalnega, suspendiran in premeščen

Deli na:
Pogumni duhovnik, ki je vodil pogreb Navalnega, suspendiran in premeščen

Aleksej Navalni na vrtu bolnišnice v Berlinu. - Foto: Instagram

Vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, je suspendiral duhovnika, ki je konec marca vodil obred na grobu ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, enega najglasnejših kritikov Kremlja. Duhovniku so med drugim za tri leta prepovedali vodenje obredov, prav tako pa je bil premeščen v drugo cerkev.

Patriarh Kiril, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je podpisal odlok, s katerim je duhovniku Dmitriju Safronovu za tri leta prepovedal vodenje bogoslužja, poleg tega pa ne sme nositi križa in sutane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Safronov, ki je imel govor na grobu Navalnega 40 dni po njegovi smrti, je bil tudi degradiran in premeščen v drugo cerkev v Moskvi, piše v odloku s 15. aprila, ki je bil v torek objavljen na spletni strani ruske pravoslavne cerkve.

Po izteku triletne prepovedi leta 2027 bodo ponovno odločali o njegovi nadaljnji duhovniški službi, izhaja iz odloka, v katerem pa ni naveden razlog za sprejeto odločitev, dodaja AFP.

Po navedbah podpornikov Navalnega je Safronov v skladu s pravoslavno tradicijo imel govor 26. marca, 40 dni po smrti opozicijskega voditelja. Obred je potekal v navzočnosti družine in privržencev Navalnega na moskovskem pokopališču Borisovo, kjer je Aleksej Navalni tudi pokopan.

Navalni, najbolj oster kritik in nasprotnik Putina v zadnjem desetletju, je umrl v dvomljivih okoliščinah 16. februarja v oddaljeni zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal dolgoletno kazen zaradi obtožb o "ekstremizmu".

Podporniki Navalnega trdijo, da je bil opozicijski voditelj na ukaz Putina ubit na predvečer načrtovane izmenjave zapornikov z Zahodom.