bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pogreb Navalnega v petek v Moskvi

Deli na:
Pogreb Navalnega v petek v Moskvi

Aleksej Navalni na vrtu bolnišnice v Berlinu. - Foto: Instagram

Pogrebna slovesnost za ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je umrl v ruskem zaporu, bo v petek v cerkvi v Moskvi, so danes sporočili njegovi podporniki. Aleksejeva mati Ljudmila Navalna je sicer pred tednom dni obtožila ruske oblasti, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj, in zahtevala javen pogreb.

Pogrebna slovesnost za Alekseja Navalnega, ki je 16. februarja umrl v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, bo v petek ob 14. uri po krajevnem času (12. uri po srednjeevropskem) v cerkvi v moskovskem okrožju Marin. Pokopali ga bodo na pokopališču Borisov, je na družbenem omrežju X danes sporočila tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš.

Ruske oblasti so več kot teden dni po smrti Navalnega njegovo truplo v soboto končno izročile materi Ljudmili Navalni, ki je pred tem obtožila ruske oblasti, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj. Navalna je zahtevala javni pogreb, da bi se ga lahko udeležili tudi podporniki, ne samo svojci.

Podporniki Navalnega so povedali, da je bilo težko najti cerkev, kjer bi lahko potekalo bogoslužje, poroča francoska tiskovna agencija AFP."Nikjer nam niso hoteli dati ničesar. Ponekod so nam povedali, da je to prepovedano," je na Telegramu sporočil eden od zaveznikov Navalnega v izgnanstvu Ivan Ždanov, pri čemer je bil kritičen do moskovskega župana Sergeja Sobjanina, ki je blizu predsedniku Vladimirju Putinu.

Navalni, eden najglasnejših kritikov Putina, je umrl med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji v kraju Harp onkraj polarnega kroga. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države pa odgovornost za njegovo smrt neposredno pripisujejo ruskemu predsedniku.

Putin, ki bo imel v četrtek imel letni nagovor v zvezni skupščini, se še vedno ni osebno odzval na smrt Navalnega, ki je leta 2020 preživel poskus zastrupitve z novičokom in je od leta 2021 pa vse do smrti tudi za rešetkami kritiziral politiko ruskega predsednika.