Revija Reporter
Svet

Podli tuji humanitarci so v Siriji izsiljevali seks od sestradanih žensk

STA

28. feb. 2018 6:00

Deli na:

Sirski begunci

Arhiv Svet24

Ženske v Siriji so bile žrtve spolnih zlorab s strani tistih, ki so v imenu Združenih narodov in mednarodnih dobrodelnih organizacij dostavljali pomoč, objavlja britanski BBC in navaja trditve človekoljubnih delavcev, da so moški trgovali s hrano in ostalimi dobrinami v zameno za spolne usluge.

Tovrstna opozorila o zlorabah naj bi se pojavila že pred tremi leti, najnovejše poročilo pa kaže, da se to še vedno dogaja na jugu države. Združeni narodi, njegove agencije in dobrodelne organizacije so ob tem sporočile, da imajo ničelno toleranco do tovrstnega izkoriščanja in da ne vedo za noben primer zlorab s strani partnerskih organizacij v regiji.

Človekoljubni delavci so za BBC na drugi strani povedali, da je tovrstno izkoriščanje v Siriji tako zelo razširjeno, da nekatere sirske ženske zavračajo, da bi odšle v centre za razdeljevanje pomoči, ker bi potem drugi lahko domnevali, da so za pomoč, ki so jo dobile, ponudile svoja telesa.

Nekatere človekoljubne organizacije naj bi se zatiskale oči pred tem, ker so odvisne od tretje strani in lokalnih predstavnikov pri dostavi pomoči v nevarne predele Sirije, kamor mednarodno osebne nima dostopa.

Sklad ZN za prebivalstvo (UNFPA) je v poročilu z naslovom Glasovi iz Sirije 2018 preiskoval nasilje na podlagi spola v regiji in ugotovil, da se je v različnih predelih Sirije dogajalo, da je prišlo do humanitarne pomoči v zameno za spolne odnose. Pri tem poročilo navaja primere žensk in deklet, ki so se za kratek čas poročile z uradniki, da so lahko nudila spolne usluge v zameno za obroke hrane. Prav tako naj bi tisti, ki so razdeljevali pomoč, od žensk in deklet zahtevali telefonske številke, jim ponujali prevoz do njihovega doma, da bi "potem dobili nekaj v zameno" ali razdeljevali pomoč v "zameno za obisk doma" ali "v zameno za uslugo, kot je preživeta noč z ženskami".

Še posebej ranljive za tovrstne spolne zlorabe naj bi bile "ženske in dekleta brez zaščite moškega", kot so vdove, ločenke ali ženske, ki spadajo v kategorijo notranje razseljenih oseb.

Humanitarka Danielle Spencer je po poročanju BBC za tovrstne obtožbe slišala že pred tremi leti, marca 2015 od skupine sirskih žensk v begunskem taborišču v Jordaniji. Ženske so povedale, da so jim moški iz lokalnih svetov ponujali pomoč v zameno za spolne odnose. Moški so "zadrževali pomoč, ki je bila dostavljena, in nato te ženske zlorabili za spolne odnose," je dejala Spencerjeva

Nekaj mesecev kasneje, junija 2015, je Mednarodni odbor za reševanje opravil pogovore z 190 ženskami in dekleti. Njihovo poročilo je nakazalo, da jih je okoli 40 odstotkov doživelo spolno nasilje v zameno za določene storitve, vključno s humanitarno pomočjo.