stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Podkupovalni škandal šokiral Evropski parlament

Deli na:
Podkupovalni škandal šokiral Evropski parlament

Evo Kaili so takoj izključili z njene grške socialistične stranke Pasok. - Foto: Profimedia

V Strasbourgu se danes popoldne začenja decembrsko zasedanje Evropskega parlamenta, ki bo potekalo v senci podkupovalne afere, v preiskavi katere so belgijski organi pregona zaradi obtožb o korupciji pridržali štiri ljudi, med njimi grško evroposlanko in eno od podpredsednic Evropskega parlamenta Evo Kaili.

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Belgijska policija je namreč v petek v preiskavi obtožb o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu, pridržala šest oseb.

Za štiri od njih so v nedeljo odredili pripor, med njimi je tudi Kailijeva iz vrst politične skupine socialistov in demokratov (S&D). Tožilstvo v Bruslju je tudi sporočilo, da je bila v soboto izvedena preiskava na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta, Belgijca Marca Tarabelle, prav tako iz vrst S&D.

Kailijevi je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola v nedeljo odvzela vsa pooblastila in pristojnosti, pri tem pa poudarila, da parlament odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi.

O uradni razrešitvi Kailijeve lahko odloča le parlament, kar bi se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa lahko zgodilo že na tem plenarnem zasedanju. Iz politične skupine S&D so že v petek sporočili, da so Kailijevo začasno izključili.

Evropski parlament bo sicer ta teden med drugim razpravljal o pričakovanjih glede decembrskega vrha EU, v torek pa ga bo nagovoril slovenski premier Robert Golob. V sredo bodo v Evropskem parlamentu podelili nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo letos prejme ukrajinsko ljudstvo.