Thomas Matthew Crooks Svet24.si

Kdo je bil Thomas Matthew Crooks: Tiho je bil kot ...

kraja, tatvina, žepar Svet24.si

Oči na peclje, še posebno če je okoli vas več ...

1 Necenzurirano

Zakaj nas desnica straši, da je Ljubljana nevarna

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Hahaha! Pogačar objavil zmagoslavno fotografijo, ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Svet

Po zamenjavi vodstva v HDZ iz stranke izstopil prvi poslanec

Deli na:

Po zamenjavi vodstva v največji hrvaški opozicijski stranki HDZ je iz stranke včeraj izstopil prvi poslanec. Josip Salapić, ki je podpiral bivšo predsednico HDZ in premierko Jadranko Kosor, je svoje razočaranje nad okoliščinami izbire novega predsednika HDZ izrazil s prestopom k Hrvaški demokratski zvezi Slavonije in Baranje (HDSSB).

Regionalna opozicijska HDSSB, ki jo je utemeljil obsojeni vojni zločinec Branimir Glavaš, je s prihodom Salapića dobila sedmega poslanca in je postala četrta stranka po velikosti v hrvaškem saboru.

S prestopom je javnost seznanil na novinarski konferenci na sedežu HDSSB v Osijeku, kjer je Salapić do včeraj vodil mestni odbor HDZ. Bil je tudi eden izmed najbolj dejavnih poslancev HDZ v saboru in je prvi član HDZ, ki je vrnil člansko izkaznico po nastopu novega predsednika HDZ Tomislava Karamarka.

Povedal je, da ne misli vrniti poslanskega mandata HDZ, ker sedež v parlamentu pripada poslancu, ki je bil izvoljen. Kot je pojasnil, se je odločil za HDSSB, ker gre za stranko, ki močno zagovarja interese državljanov Slavonije in Baranje, ki so tudi njega na parlamentarnih volitvah decembra lani izbrali za poslanca.

V HDSSB imajo sicer še bolj desničarska in konservativna stališča kot v HDZ. Med drugim so bili pokrovitelji letošnje sporne spominske slovesnosti za žrtve povojnih pobojev v Pliberku, ne priznavajo pa niti razsodbe hrvaškega sodišča za vojne zločine proti Glavašu.

Salapić je izrazil svoje razočaranje z odnosi v HDZ, potem ko je do konca predsedniških volitev v stranki tesno sodeloval z bivšo predsednico Kosorjevo. Med drugim je zameril svojemu kolegu iz Osijeka in bivšemu ministru za veterane Tomislavu Iviću, ki je kot predsednik županijskega odbora HDZ v Osijeku podpiral Kosorjevo, dokler ni bilo jasno, da se ni uvrstila v drugi krog. Nato se je pridružil Karamarku."Doslej nisem videl toliko nizkih medčloveških odnosov, izdaj med prijatelji, dolgoletnimi sodelavci in bivšimi ministri," je Salapićevo izjavo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina. Dodal je, da njegov položaj v HDZ ni bil ogrožen, da pa ni mogel več prenesti, da nekateri iz njegove bivše stranke tako slabo govorijo o drugih.

Ocenil je, da s svojo včerajšnjo potezo osebno ni obrnil hrbta Kosorjevi, ker je stal ob njej tudi, ko je bil Karamarko izvoljen za novega predsednika HDZ, kar se je zgodilo v zgodnjih jutranjih urah 21. maja. Dodal je, da je Kosorjevo danes osebno obvestil o svojem odhodu iz HDZ.

HDSSB je sicer ostro zavrnila predlog, da bi bolj tesno sodelovala s HDZ, kar je Karamarko omenil med predvolilno kampanjo.

Karamarko je po zmagi na volitvah, na katerih so njegovi privrženci dobili tudi večino mest v telesih stranke, začel postavljati svoje privržence na vodilne položaje. Med drugim je od Kosorjeve prevzel tudi vodenje poslanske skupine HDZ.

Bivša predsednica HDZ je dejala, da je sama odstopila z omenjenega položaja, sicer pa je napovedala, da ne namerava Karamarku ponuditi tudi odstopa s položaja podpredsednice sabora. Karamarko pričakuje to tako od nje kot od drugega podpredsednika sabora iz vrst HDZ Vladimirja Šeksa, ki je na strankarskih volitvah prav tako podpiral Kosorjevo. Novo vodstvo HDZ napoveduje tudi zamenjave poslancev stranke v parlamentarnih odborih.