profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kosorjeva napovedala zmago HDZ na prihodnjih volitvah

Deli na:
Kosorjeva napovedala zmago HDZ na prihodnjih volitvah

Foto: Reuters

Hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor je v soboto nagovorila okoli 10.000 delegatov HDZ, ki so se v zagrebški Areni zbrali na kongresu stranke. Na srečanju pod geslom "Varujmo Hrvaško" je napovedala zmago HDZ na prihodnjih parlamentarnih volitvah ter ostro napadla opozicijo. Obtožb glede korupcije ni omenjala.

"Stranka, ki je sklenila pogajanja Hrvaške z EU, znova zasluži zaupanje državljanov," je dejala Kosorjeva v nagovoru in izrazila prepričanje, da jim ga bodo volivci tudi izkazali. Med drugim je poudarila, da je kot predsednica HDZ izpolnila obljubo, da bo Hrvaška končala pogajanja z EU do konca junija 2011.

"Nekateri zahtevajo, naj priznamo odgovornost in odstopimo s politične scene," je povedala Kosorjeva. "Priznamo, da smo hoteli neodvisno in demokratično Hrvaško, da smo se borili za članstvo v EU, vodili državo skozi hudo krizo, ter da nihče ni bil brez plač, pokojnin ali nadomestil za porodniški dopust," je še dejala.

V govoru je Kosorjeva največkrat izpostavila enotnost in moč stranke ter se sklicevala na zapuščino prvega hrvaškega predsednika in predsednika HDZ Franja Tuđmana. Tudi nagovor je sklenila z njegovim geslom "Vse za Hrvaško, Hrvaške za nobeno ceno".

Udeležence skupščine je pozdravil tudi generalni sekretar Evropske ljudske stranke (EPP) Antonio Lopez Isturiz, ki je poudaril, da Bruselj za Zagreb ne bo to, kar je bil Beograd v času Jugoslavije. Hrvaški levici je sporočil, da je imela 50 let, da bi pripeljala Hrvaško v EU, vendar pa je to storila Kosorjeva.

"Na prihodnjih hrvaških parlamentarnih volitvah je prihodnost Hrvaške na kocki - ali Kosorjeva, ki bo zagotovila vstop v EU, ali Zoran Milanović, ki bo Hrvaški zagotovil položaj na robu," je dejal Isturiz.

Gostje kongresa so bili tudi predstavniki dveh sestrskih strank iz Bosne in Hercegovine, HDZ 1990 in HDZ BiH.

Kongres HDZ je potekal dva meseca in pol pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo predvidoma 4. decembra. Javnomnenjske raziskave stranki že več mesecev napovedujejo volilni poraz.

Današnji shod pa je sledil tudi objavam novih podrobnosti o črnih skladih znotraj HDZ, ki močno kompromitirajo vrsto bivših in sedanjih visokih uradnikov iz vrst HDZ.

Hrvaško protikorupcijsko tožilstvo sicer vodi številne preiskave, ki so pripeljale tudi do prvih obtožnic.