Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po razkritju elektronskih sporočil Bela hiša znova tarča kritik zaradi Bengazija

Deli na:
Po razkritju elektronskih sporočil Bela hiša znova tarča kritik zaradi Bengazija

Foto: Reuters

Ameriški mediji so se dokopali do elektronske pošte, ki jo je State Department dve uri po septembrskem napadu na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju poslal Beli hiši in jo obvestil, da je islamistična skupina Ansar al Šarija na internetu prevzela odgovornost za napad. To razkritje utegne dati nov zagon republikancem pred volitvami.

Ravnanje administracije ameriškega predsednika Baracka Obama ob napadu v Bengaziju, v katerem so bili ubiti veleposlanik ZDA v Libiji Chris Stevens in še trije ameriški uslužbenci konzulata, je namreč ena od vidnejših tem v bitki pred predsedniškimi volitvami v ZDA 6. novembra.

Tako republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney kot tudi več republikanskih kongresnikov so namreč Beli hiši med drugim očitali, da je Američane v dneh po napadu 11. septembra zavajala, ker ni hitreje priznala, da je šlo za teroristični napad.

Obama je sicer že dan po napadu v izjavi glede Bengazija uporabil tudi izraz "terorističen". Je pa res, da je Bela hiša kar nekaj časa kolebala med tem, ali je bilo nasilje povezano s takratnimi protesti proti spornemu filmu, ki žali muslimanskega preroka Mohameda, ali pa je dejansko šlo za načrtovan napad islamskih skrajnežev.

Več ameriških medijev se je sedaj dokopalo do treh spornih elektronskih sporočil, ki jih je State Department v urah po napadu poslal več naslovnikom, med drugim tudi t.i. situation room v Beli hiši, poroča ameriška tiskovna agencija AP.



V prvem je zapisal, da je konzulat tarča napada in da je tam med drugim veleposlanik Stevens. 49 minut kasneje je javil, da se je situacija umirila, v naslednjem sporočilu uro in 13 minut kasneje - in kakšni dve uri po začetku napada - pa je sledila še novica, da je odgovornost za napad na Facebooku in Twitterju že prevzela skupina Ansar al Šarija. Obenem je pozvala še k napadu na ameriško veleposlaništvo v Tripoliju.

Omenjena elektronska sporočila nakazujejo, da je bil vrh ZDA že zelo zgodaj seznanjen s tem, da so bili v nasilje vpleteni - vsaj po lastnih navedbah - teroristi.

Tako v Beli hiši kot tudi v State Departmentu so včeraj skušali zmanjšati pomen razkritja. Državna sekretarka Hillary Clinton je med drugim dejala, da objave na Facebooku "same po sebi še niso dokaz", ter poudarila, da je bilo poročanje 11. septembra izredno "fluidno".

Tudi tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je izpostavil, da so bila razkrita sporočila le del "tekočega toka obveščevalnih podatkov".