Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po polomu na nemških volitvah naj bi Schulz prišel k sebi in se želel vrniti v evropsko politiko

Deli na:
Po polomu na nemških volitvah naj bi Schulz prišel k sebi in se želel vrniti v evropsko politiko

Foto: Evropski parlament

Nekdanji predsednik in kanclerski kandidat nemških socialdemokratov (SPD) Martin Schulz bi se lahko po polomu na nemških parlamentarnih volitvah vrnil na evropski politični parket. Kot danes piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, se nekateri v SPD zavzemajo, da bi bil Schulz spitzenkandidat stranke na prihodnjih evropskih volitvah.

"Schulz bi moral biti spitzenkandidat SPD, prizadeva pa si tudi za to, da bi bil na vrhu liste evropskih socialistov," je za časnik dejal dolgoletni poslanec SPD Johannes Kahrs.

Schulz, ki se je po spodletelem poskusu, da bi postal nemški zunanji minister umaknil v ozadje, je po pisanju časnika od aprila znova v ofenzivi in išče pozornost javnosti. Dal je intervjuje in imel govor. Tudi na družbenih omrežjih je Schulz zadnje dni spet aktiven.

V SPD v Berlinu krožijo govorice, da je Schulz prišel k sebi, ker ima znova cilj, a nihče ne omenja, kakšnega.


Schulz je bil pred nemškimi volitvami predsednik Evropskega parlamenta. Pod njegovim vodstvom je SPD na lanskih parlamentarnih volitvah utrpela katastrofalen poraz, zato je ob koncu koalicijskih pogajanj najprej odstopil s položaja predsednika SPD, zatem pa še od kandidature za zunanjega ministra. Odtlej je poslanec v spodnjem domu nemškega parlamenta.

Kaj se bo zgodilo z njim, je po pisanju FAZ odvisno od sedanje vodje SPD Andree Nahles. SPD o vodilnih kandidatih na evropskih volitvah maja prihodnje leto še nima uradnega stališča, o tem naj bi stranka odločala po poletnih počitnicah.

Na prejšnjih evropskih volitvah leta 2014 je bil Schulz vodilni kandidat evropskih socialistov za položaj predsednika Evropske komisije, a socialisti tedaj niso osvojili potrebne večine. Na prihodnjih volitvah se med možnimi spitzenkandidati socialistov sicer omenja tudi sedanja zunanjepolitična predstavnica EU, Italijanka Federica Mogherini.

Bi se pa Schulz lahko v Bruselj prihodnje leto vrnil tudi drugače, in sicer kot naslednik evropskega komisarja iz Nemčije Günterja Oettingerja. Krščanski demokrati (CDU/CSU) in socialdemokrati se sicer še niso dogovorili, iz katere od teh dveh strank bo prihodnji evropski komisar, še piše FAZ.