kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Svet

Se Merklova kaj trese? Schulz jo je v anketi že prehitel

Deli na:
Se Merklova kaj trese? Schulz jo je v anketi že prehitel

Foto: Profimedia

Kandidat socialdemokratov za nemškega kanclerja Martin Schulz bi na volitvah prepričljivo premagal kanclerko Angelo Merkel, kaže danes objavljena anketa.

Anketo Politbarometer je objavila nemška televizija ZDF. Merklovo bi podprlo 38 odstotkov vprašanih, Schulza pa 49 odstotkov. Konec januarja je imela Merklova še 44-odstotno podporo, Schulz pa 40-odstotno.

Anketa inštituta Forsa kaže sicer nekoliko drugačno razmerje: v 15. februarja objavljeni anketi vodi Merklova z 38 odstotki proti Schulzevim 37 odstotkom.

Malo več kot tri tedne po imenovanju Schulza za kanclerskega kandidata so nemški socialdemokrati (SPD) pridobili šest odstotnih točk. Če bi bile nemške parlamentarne volitve v nedeljo, bi krščanske demokrate (CDU/CSU) podprlo 34 odstotkov ljudi, dve odstotni točki manj kot konec januarja, SPD pa 30 odstotkov, piše na spletni strani ZDF.

S tem, ko je pridobila SPD, je nekaj podpore izgubila stranka Levica, ki bi jo podprlo sedem odstotkov volivcev, tri odstotne točke manj kot januarja. Zeleni so pridobili eno odstotno točko in imajo devetodstotno podporo.

Desničarsko Alternativo za Nemčijo (AfD) bi volilo deset odstotkov Nemcev (odstotna točka manj kot januarja), liberalci (FDP) pa so ohranili šestodstotno podporo.

Glede na anketo Politbarometer bi bila tako najverjetnejša koalicija med CDU/CSU in SPD, tudi koalicija CDU/CSU - Zeleni - FDP bi še imela tesno večino v parlamentu, ne pa tudi rdeče-rdeče-zelena koalicija iz SPD, Levice in Zelenih.

Anketo je med 14. in 16. februarjem po telefonu izvedel institut Mannheimer Forschungsgruppe, v njej pa je sodelovalo 1231 naključno izbranih volilnih upravičencev, še piše na spletni strani ZDF.