severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Svet

Plenković z novim udarcem za Milanovića

Deli na:
Plenković z novim udarcem za Milanovića

Predsednik hrvaške vlade in stranke HDZ Andrej Plenković slavi zmago na volitvah - Foto: Bobo/PIXSELL

Hrvaški premier Andrej Plenković je na vrhu lestvice najbolj pozitivno ocenjenih hrvaških politikov prvič v treh letih prehitel predsednika države Zorana Milanovića, so pokazali rezultati prve javnomnenjske ankete po aprilskih parlamentarnih volitvah v državi. Milanović je bil na prvem mestu lestvice neprekinjeno vse od marca 2021.

Plenkovića je v anketi Cro Demoskop, ki jo je v nedeljo objavila hrvaška televizija RTL, pozitivno ocenilo 17,1 odstotka vprašanih. Milanovića je tako ocenilo 16,8 odstotka od 1300 vprašanih.

Predsednika republike je med zadnjo anketo pred volitvami marca letos kot pozitivnega ocenilo 17,8 odstotka vprašanih, Plenkovića pa 16,1 odstotka.

Na tretjem mestu lestvice je koordinatorka levo-zelene platforme Zmoremo! Sandra Benčić s 3,3 odstotka glasov. Podobno število glasov je dobil tudi predsednik desnega Domovinskega gibanja (DP) Ivan Penava. DP bo sicer koalicijski partner v novi vladi HDZ.

Plenković pa se ni znašel samo na prvem mestu najbolj pozitivno ocenjenih politikov, ampak je z 31 odstotki glasov pristal tudi na prvem mestu lestvice najbolj negativno ocenjenih politikov. Sledi Milanović s 16,3 odstotka glasov, na tretjem mestu pa je Penava s 5,7 odstotka glasov.

Cro Demoskop za maj je medtem pokazal še rast priljubljenosti skoraj vseh strank. Prva izbira tudi po volitvah ostaja desnosredinska HDZ s 30-odstotno podporo. V marcu je po tej anketi imela 26,5-odstotno podporo. Na drugem mestu je največja opozicijska stranka, levosredinska SDP, s 23 odstotki podpore, z manj kot desetimi odstotki pa sledita Zmoremo! in DP.