Revija Reporter
Svet

Plenković Junckerja drži za besedo in od Bruslja pričakuje zeleno luč za vstop Hrvaške v schengen

STA

27. sep. 2019 6:00

Deli na:

Hrvaški premier Andrej Plenković.

Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je včeraj v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija pod vodstvom Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja prižgala zeleno luč za vstop Hrvaške v schengen, potem ko je po njegovih besedah odbor za schengen v začetku septembra ocenil, da država izpolnjuje vse pogoje.

Plenković pričakuje, da bo kolegij komisarjev potrdil oceno omenjenega odbora in da bo sprejel predlog pristojnih komisarjev, zlasti komisarja za notranje zadeve Dimitrisa Avramopulosa.

Zlasti pa se na to zanaša, ker je, kot je izpostavil, Juncker na obisku v Zagrebu junija rekel, da bo njegova komisija dala pozitivno priporočilo do konca mandata, ki se izteče konec oktobra.

O izjavi zunanjega ministra Mira Cerarja, da lahko v schengen vstopi le država, ki spoštuje mednarodno pravo, kar v primeru Hrvaške zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe ne drži, pa je Plenković dejal, da so to politična vprašanja, ki se bodo odpirala v razpravi članic EU.

Za zdaj pa je zadeva v rokah komisije, gre za tehnična merila, ki so enaka za vse, in Hrvaška je izpolnila vsa merila, je zatrdil hrvaški premier v izjavi za hrvaške novinarje v Bruslju po srečanju z novoizvoljeno predsednico komisije Ursulo von der Leyen in pred srečanjem z Junckerjem.

V komisiji pa so po srečanju Junckerja in Plenkovića sporočili, da je Juncker ponovil stališče komisije, da bi Hrvaška morala postati polnopravna članica schengna in da komisija končuje svojo oceno.

Na vprašanje STA, kako v komisiji komentirajo izjavo slovenskega premierja Marjana Šarca, da če bo Evropska komisija delovala politično in zaobšla strokovno oceno, bo tudi Slovenija ravnala politično, pa so ponovili, da je "komisija politično barvno slepa" ter da je primer Slovenije in Hrvaške glede arbitraže na sodišču.

Druga odmevna tema ob Plenkovićevem tridnevnem obisku v Bruslju so kritike na račun načina pridobitve premoženja hrvaške komisarske kandidatke Dubravke Šuica, ki naj bi postala podpredsednica komisije za demokracijo in demografijo.

Plenković je v odzivu na kritike obtožil hrvaško nevladno organizacijo Gong, da kot podaljšana roka stranke SDP orkestrira ostro kampanjo proti hrvaški kandidatki. "Gong je leva nevladna organizacija (...) Javnost o tem mora biti obveščena," je izpostavil.

Še ena ključna tema pa je za Hrvate ob Plenkovićevem obisku vprašanje pokojninske reforme, o čemer naj bi v petek govoril s podpredsednikom komisije Valdisom Dombrovskisom. Plenković kljub načrtovanim spremembam ne pričakuje težav s komisijo in zatrjuje, da v osnovi reforma ostaja enaka.