reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker naj bi danes požegnal vstop Hrvaške v schengen

Deli na:
Juncker naj bi danes požegnal vstop Hrvaške v schengen

Juncker je izjavil, da se v Plenkovića zaljubi vsakič, ko ga vidi. - Foto: Reuters

Odhajajoča Evropska komisija predsednika Jean-Clauda Junckerja bo danes obravnavala in predvidoma tudi sprejela oceno pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje. Po neuradnih informacijah naj bi ocenila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen.

Evropska komisija naj bi oceno tako objavila tik pred iztekom mandata, čemur Slovenija nasprotuje. O pripravljenosti Hrvaške na schengen bi morala odločati nova komisija, je v petek v Bruslju poudaril premier Marjan Šarec. K temu je v pismu pozvalo tudi šest od osmih slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu.

Oceno naj bi Evropska komisija danes objavila v obliki sporočila, ki naj bi vključevalo podroben opis izpolnjevanja meril. Komisija naj bi tudi jasno povedala, da je zadeva zanjo končana in da se k temu vprašanju ne bo več vračala.

Slovenska komisarka Violeta Bulc naj bi po neuradnih informacijah sicer opozorila, da zdaj ni pravi čas za takšno odločitev, temveč bi bilo treba prej zagotoviti normalno delovanje schengenskega prostora. Na več mejah med sedanjimi članicami schengna je namreč že nekaj časa vzpostavljen nadzor na meji.

Končno odločitev o tem, ali lahko neka država vstopi v schengen, sicer sprejmejo članice EU s soglasjem. Glede Hrvaške pripravljenosti naj bi bilo poleg Slovenije skeptičnih več članic, med njimi Nizozemska, Nemčija in Francija.

Zelene luči za vstop Hrvaške v schengen po neuradnih napovedih ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Romunija in Bolgarija kljub pozitivni oceni komisije na vstop v schengen čakata že več kot osem let.