petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pentagon: NLP-ji so resnični!

Deli na:
Pentagon: NLP-ji so resnični!

Neznani leteči predmet (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Pentagon in ameriške obveščevalne agencije bodo junija objavile prvo uradno javno poročilo o tem, kaj vse ameriška vlada ve o fenomenu neznanih letečih predmetov (NLP), kar ni več tema, zaradi katere bi bil vojak ali politik ob kariero, če o njej spregovori. V zadnjem času je bilo preveč poročil o nenavadnih srečanjih vojaških pilotov z NLP.

Zgodba o neznanih letečih predmetih sega v leto 1947, ko naj bi pri Roswellu v Novi Mehiki treščila na tla vesoljska ladja nezemljanov. Obstoj tako imenovanega Območja 51 v puščavi Nevade, kjer naj bi raziskovali NLP, je leta 2013 priznal predsednik ZDA Barack Obama. Priznal je tudi, da so na nebu predmeti, za katere ne vedo natančno, kaj so.

Že Jimmy Carter je leta 1973, preden je nastopil položaj predsednika ZDA, javno obljubil, da bo na položaju razkril vse, kar vlada ve o NLP, potem ko je zatrdil, da je enega od njih videl tudi sam na nebu domače Georgie. Obljubo je potem prelomil iz razlogov nacionalne varnosti.

Leta 1952 so se zvrstila poročila in pričevanja o množici NLP nad Washingtonom. Temu so takrat rekli leteči krožniki. Ti krožniki so bili hitrejši od vojaških reaktivcev, zračne sile pa so potem zatrle vsako javno preiskavo.

Leta 1966 je kongresnik iz Michigana Gerald Ford, ki je kasneje postal predsednik ZDA, zahteval kongresno preiskavo, potem ko so njegovi volivci poročali o NLP. Preiskave ni bilo.

Washington se je začel za NLP potem intenzivno zanimati v novem tisočletju, ko sta demokrat Harry Reid iz Nevade in republikanec Ted Stevens iz Aljaske želela NLP dati na uradni dnevni red senata, vendar so ju prepričali, naj dasta mir, ker bodo le težave.

Stevens je kot vojaški pilot med drugo svetovno vojno videl čudne zadeve, na primer leteči predmet, ki ni bil letalo, ampak je posnemal gibanje njegovega letala na nebu. Uradne debate ni bilo, vendar pa je senat vojski namenil 22 milijonov dolarjev za preučevanje NLP.

Nekdanji vojaški obveščevalec Luis Elizondo, ki je vodil enoto Pentagona za preiskave na pobudo Reida in Stevensa, je pred kratkim na televiziji CBS povedal, da nekaj obstaja. "Ne rečem, da ne zveni prismuknjeno, rečem pa, da obstaja. Vprašanje je, kaj je to? Kakšni so nameni, kakšne so zmogljivosti?"

Na televiziji Fox je dejal, da vojska skriva resnico, ki je ta, da so že imeli interakcijo s plovilom z drugega planeta. Za Washington Post je spremembo odnosa pripisal razvoju tehnologije. Sedaj imajo zmogljivosti za zbiranje in obdelavo podatkov, ki jih prej ni bilo. "To ni pogovor več o tem, kako je babica videla lučke na nebu," je dejal.

Nekdanji nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti John Ratcliffe je nedavno priznal, kako so videli NLP, ki prebija zvočni zid brez poka. Republikanski senator s Floride Marco Rubio je za CBS dejal, da želi, da Pentagon vodi evidenco vsakega možnega srečanja z NLP, ker gre za vprašanje nacionalne varnosti.



Šef kabineta Bele hiše v vladi Billa Clintona John Podesta je dejal, da se o tem včasih ni smelo govoriti, saj so človeka takoj osmešili. To ni več tako. Nekdanji direktor Cie James Woolsey je aprila v pogovoru za spletno stran Črni trezor povedal, da ni več skeptičen kot nekoč, saj se dogaja nekaj, kar je presenetljivo za vrsto inteligentnih letal in izkušenih pilotov.

Nekdanji direktor Cie John Brennan je lani poleti sporočil, da bi bilo precej arogantno verjeti, da razen nas ni nikjer drugje v vesolju nobene inteligentne oblike življenja. "Videl sem nekaj posnetkov mornariških pilotov in so mi dvignili obrvi. Obstajajo fenomeni, ki jih ni moč razložiti, ker jih ne razumemo in ti lahko vključujejo določeno obliko aktivnosti, ki prihaja od drugih oblik življenja.

Mornarica je maja lani priznala, da so trije objavljeni posnetki pilotov, ki spremljajo predmete neverjetnih hitrosti na nebu, pristni. Vojna ladja Omaha je leta 2019 posnela NLP, ki izgine pod vodo ob obali Kalifornije.

Pentagon je javno priznal obstoj delovne skupine za neidentificirane zračne fenomene (UAP), ki odkriva, analizira in beleži te pojave. Nekdanji predsednik Donald Trump je pred tem javno povedal, da je videl posnetke srečanj mornariških pilotov z neznanimi letečimi predmeti.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je prejšnji teden dejal, da zelo resno jemljejo vse vpade, pa naj si bo od znanih ali neznanih letečih fenomenov, pri čemer je prvo vodilo varnost osebja in operacij.

Zaradi tega o tem javno ne debatirajo. Skrivnost ostaja tudi znani projekt zračnih sil Projekt modra knjiga, ki naj bi od leta 1947 do leta 1969 raziskoval NLP.

Zadnja anketa CBS opravljena v začetku maja ugotavlja, da danes 66 odstotkov Američanov verjame, da na drugih planetih obstaja inteligentno življenje. Leta 2010 je v to verjelo manj kot 50 odstotkov Američanov.

Po zaslugi senatnega odbora za obveščevalne zadeve, ki je lani v zakon o porabi proti pandemiji covida-19 dodal določilo, naj urad nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti skupaj s Pentagonom pripravi poročilo o vsem, kar vlada ve o NLP, bo mogoče kaj več jasnega junija, ko bo poročilo objavljeno.

Posebno poročilo se pričakuje tudi od generalnega inšpektorja Pentagona, ki preiskuje, kako je Pentagon ravnal v zvezi z NLP. Politični svetovalci obeh strank pa so naznanili oblikovanje prvega odbora za politično akcijo, ki zagovarja večjo preglednost informacij o NLP in raziskavah nezemljanov (UFOPAC).