Revija Reporter
Svet

Razkriti zločini talibanov ob prevzemu oblasti: mučenje, umori, celo poboji

STA
45 553

15. dec. 2021 8:38 Osveženo: 8:40 / 15. 12. 2021

Deli na:

Talibani v Kabulu.

Profimedia

Amnesty International (AI) je danes objavil poročilo, iz katerega izhaja, da so bili med talibanskim prevzemom afganistanske države avgusta letos storjeni vojni zločini in grozodejstva. Glede na poročilo so tako talibani kot ameriška vojska in afganistanske varnostne sile odgovorni za napade, ki so povzročili veliko trpljenje civilistov.

Po navedbah Združenih narodov je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta v Afganistanu ubitih 1659 civilistov in 3524 ranjenih, kar je 47 odstotkov več kot leto prej.

V poročilu mednarodne organizacije za človekove pravice AI so dokumentirani mučenje, izvensodne usmrtitve in poboji s strani talibanov v zadnjih stopnji konflikta v Afganistanu in civilne žrtve med številnimi kopenskimi in zračnimi operacijami afganistanskih varnostnih sil in ameriške vojske.

"Domovi, bolnišnice, šole in trgovine so bile spremenjeni v prizorišča zločinov, saj ljudje vedno znova ubijali in ranili," je ob objavi poročila sporočila generalna sekretarka Amnesty International Agnes Callamar. Ob tem je pozvala Mednarodno kazensko sodišče (ICC), naj razišče vse možne vojne zločine, "ne glede na to, kam to pripelje".

AI v poročilu talibane v času, ko so ti zavzemali afganistanska mesta, obtožuje mučenja in ubijanja pripadnikov etničnih in verskih manjšin ter nekdanjih pripadnikov afganistanskih varnostnih sil.

Žrtve so med drugim navajale grozodejstva, ki so jih zagrešili talibani v vsaj dveh okrožjih province Panšir in v Spin Boldaku v provinci Kandahar.

V enem od primerov so v vasi v Panširju usmrtili najmanj šest civilistov, predvsem s streli v glavo ali prsni koš. "Takšni umori predstavljajo vojne zločine," navaja poročilo.

Poročilo dokumentira tudi štiri zračne napade ameriških in afganistanskih sil, v katerih je bilo od lanskega leta ubitih 28 civilistov, še šest pa jih je bilo ranjenih. V osmih kopenskih napadih, ki jih je dokumentiral AI, je bilo ubitih skupno 12 civilistov.

AI ob tem poziva tako talibane kot ameriško vlado, naj izpolnijo svoje mednarodne obveznosti in vzpostavijo jasne in trdne mehanizme za civiliste, da bodo ti lahko zahtevali odškodnino za škodo, povzročeno v konfliktu v Afganistanu.

"Talibanske oblasti imajo sedaj enako pravno obveznost, da zagotovijo odškodnine, kot jo je imela prejšnja vlada," je pozvala Callamardova.

AI ob tem v poročilu poudarja, da celoten obseg pobojev po vsej državi še vedno ni znan, saj so talibani na številnih podeželskih območjih prekinili mobilno telefonijo ali močno omejili dostop do interneta.

Za pripravo poročila je AI med 1. in 15. avgustom letos v Kabulu izvedel terensko raziskavo, od avgusta do novembra letos pa je opravil telefonske pogovore z žrtvami in pričami.

AI je v Kabulu opravil pogovore v živo s 65 ljudmi ter pogovore na daljavo s še 36 osebami iz skupno desetih provinc. Prav tako so njegovi strokovnjaki pregledali satelitske posnetke, videoposnetke in fotografije, medicinske in balistične informacije ter po potrebi opravili pogovore z ustreznimi strokovnjaki.

Poročilo je dostopno na sta.si/q6MdEC.