Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pence: Čas je, da se Evropa umakne iz iranskega jedrskega sporazuma

Deli na:
Pence: Čas je, da se Evropa umakne iz iranskega jedrskega sporazuma

Ameriški podpredsednik Mike Pence. - Foto: Reuters

Ameriški podpredsednik Mike Pence je danes v Varšavi evropske partnerke ZDA pozval, naj tako kot Washington izstopijo iz iranskega jedrskega sporazuma. "Napočil je čas, da se naše evropske partnerke umaknejo iz sporazuma in se nam pridružijo pri gospodarskem in diplomatskem pritisku" na Iran, je dejal na konferenci o Bližnjem vzhodu.

Ta pritisk je potreben za mir, varnost in svobodo iranskega ljudstva, regije in celotnega sveta, je ocenil na konferenci, ki jo ZDA organizirajo skupaj s Poljsko. Iran je označil za največjo grožnjo na Bližnjem vzhodu ter oblasti v Teheranu zaradi njihovih ambicij v regiji obtožil, da pripravljajo "nov holokavst", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znova je kritiziral pobudo Francije, Nemčije in Velike Britanije o oblikovanju posebnega finančnega mehanizma, preko katerega lahko evropska podjetja še naprej delujejo v Iranu, kljub temu da so ZDA po umiku iz iranskega jedrskega sporazuma obnovile sankcije proti Iranu. Meni, da bo to prispevalo k "okrepitvi Irana, oslabitvi EU ter vzpostavitvi še večje razdalje med Evropo in ZDA".

Obljubil je maksimalen pritisk ZDA na iranski režim z okrepitvijo sankcij, da bi spremenil "svoje nevarno in destabilizacijsko obnašanje".



Evropska unija ne kaže namena, da bi odstopila od iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Teheran zavezal, da ne bo razvijal jedrskega orožja, v zameno pa je mednarodna skupnost odpravila del gospodarskih sankcij proti državi. Predstavniki EU priznavajo skrbi, a ostajajo prepričani, da sporazum deluje in da Iran ni edina problematična država v regiji, navaja AFP.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so poleg ZDA, Rusije in Kitajske izpogajale sporazum z Iranom. Ameriški predsednik Donald Trump, ki trdi, da je dogovor slab, je nato maja lani enostransko izstopil iz sporazuma, ZDA pa so znova uvedle gospodarske sankcije proti državi.

Na konferenci, s katero želita ZDA in Izrael okrepiti pritisk na Iran, je udeležba skromna, saj ni vidnejših predstavnikov evropskih držav z izjemo britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta, niti predstavnikov Rusije. Ob Penceu in ameriškem državnem sekretarju Miku Pompeu se je udeležujejo izraelski premier Benjamin Netanjahu in visoki predstavniki arabskih držav.