miso kovac Odkrito.si

Miša Kovača bolezen popolnoma dotolkla

RUŽO BILA predpremiera 11 Svet24.si

Spoznala sta se v cerkvi in posnela duet

roke manipulacija Petisvet.si

Konec! S takšnimi ljudmi je konec!

FEVZ4577 Svet24.si

212-krat preko 200 metrov - to je leteči Kranjec

eduard potop Svet24.si

Morski Triglav bo dosegel v 45 sekundah

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

jaka hafner Njena.si

Je šel Jaka s svojimi izjavami predaleč?

Svet

Šok v Washingtonu: Trump dal brco zunanjemu ministru Tillersonu!

Deli na:
Šok v Washingtonu: Trump dal brco zunanjemu ministru Tillersonu!

Foto: Reuters - Rex Tillerson

Ameriški predsednik Donald Trump je odstavil zunanjega ministra Rexa Tillersona. Nasledil ga bo dosedanji šef obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo, medtem ko bo Cio v prihodnje vodila Gina Haspel.

Gre za pomembno menjavo v Trumpovi ekipi za nacionalno varnost, do katere prihaja v luči občutljivih pogajanj s Severno Korejo.

"Mike Pompeo, direktor Cie, bo postal naš novi državni sekretar. Opravljal bo fantastično delo! Hvala Rexu Tillersonu za njegovo delo. Gina Haspel bo postala nova direktorica Cie, prva ženska doslej. Čestitke vsem!", je danes prek Twitterja sporočil Trump.

Kot piše časnik Washington Post, je Trump Tillersona v petek pozval, naj odstopi, nakar se je ta v ponedeljek predčasno vrnil iz svoje turneje po Afriki. A zaenkrat ni povsem jasno, ali je Trump 65-letnega Teksašana na koncu odstavil, ali je ta odšel sam, piše nemška tiskovna agencija dpa.

O sporih med predsednikom in zunanjim ministrom se je sicer govorilo že dolgo časa, večkrat se je že tudi ugibalo o Tillersonovemu odhodu. Trumpa naj bi med drugim motilo, da Tillerson razmišlja preveč v ustaljenih okvirih. Tudi vsebinsko se dvojica pogosto ni strinjala, med drugim glede ravnanja v sporu s Severno Korejo, navaja Washington Post.

Trump naj bi zdaj presodil, da mora spremembe izvesti še pred pričakovanim srečanjem s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom in prihajajočimi trgovinskimi pogajanji, piše časnik. Tudi tiskovna agencija AFP navaja neimenovanega visokega predstavnika ZDA, da naj bi Trump želel ministra zamenjati še pred začetkom tveganih pogajanj s Pjongjangom.V State Department zdaj prihaja Pompeo, tega pa bo na čelu Cie predvidoma nasledila njegova dosedanja namestnica Haspelova. Če bo potrjena v kongresu, bo Cio prvič doslej vodila ženska. Oba sta se Trumpu že zahvalila za zaupanje, ki jima ga je izkazal.

V izjavi za Washington Post je Trump medtem oba močno pohvalil. Za Pompea je med drugim izpostavil, da je bil najboljši v svojem letniku na West Pointu in je z odliko diplomiral na harvardski pravni šoli, kot član predstavniškega doma kongresa pa se je izkazal s svojim delom in sposobnostjo sodelovanja tudi z demokrati.

Za Haspelovo pa je med drugim zapisal, da je s Pompeom tesno sodelovala več kot leto dni in da se je med njima v tem času razvilo globoko spoštovanje. Sam jo bo zdaj predlagal za novo direktorico Cie in če jo bo kongres potrdil, bo to po njegovem "zgodovinski mejnik".

Predsednik se je obenem v izjavi za časnik zahvalil Tillersonu za njegovo "odlično delo". "V zadnjih 14 mesecih smo veliko dosegli, njemu in njegovi družini želim vse dobro," je zatrdil.

Menjava na vrhu State Departmenta je sicer le še ena v vrsti menjav v Trumpovi administraciji b zadnjih mesecih. Med drugim je svoj odhod prejšnji teden napovedal predsednikov gospodarski svetovalec Gary Cohn.

Loading...