Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pedofilski škandal na Nizozemskem

Deli na:
Pedofilski škandal na Nizozemskem

Foto: Arhiv Reporterja

V otroških in mladinskih domovih na Nizozemskem je bilo spolno zlorabljenih sto otrok, med njimi nekateri tudi več let, ugotavlja nizozemska vladna komisija v danes objavljenem poročilu o zlorabah v državnih ustanovah od leta 1945. Poročilo je pretreslo nizozemsko javnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ministrstva, mladinski domovi in uradi za mladino so pri zaščiti otrok odpovedali," je v Haagu poudarila predsednica komisije Rieke Samson.

Komisija je ugotovila 800 primerov spolnega nasilja, med njimi so jih 42 predali državnemu tožilstvu. Združenja žrtev od oblasti zahtevajo odškodnino.

Komisija je bila ustanovljena leta 2010 po izbruhu pedofilskega škandala v Katoliški cerkvi. Ob preiskavi razmer v cerkvenih ustanovah je komisija ugotovila, da je bilo v teh institucijah zlorabljenih okoli deset odstotkov varovancev. Delež spolno zlorabljenih otrok na Nizozemskem sicer znaša sedem odstotkov. Ob preiskavi državnih ustanov pa se je pokazalo, da so tam razmere prav tako slabe, če ne celo slabše, je dejala Samsonova.


Poročilo o državnih ustanovah med drugim izpostavlja, da je delež spolno zlorabljenih otrok v otroških in mladinskih domovih dvakrat višji od povprečja pri drugih otrocih. Pri duševno motenih varovancih je bilo to tveganje še trikrat večje.

Med tistimi, ki so zlorabljali otroke, so tako ostali varovanci kot tudi zaposleni v ustanovah, kot so socialni delavci in rejniki. Odrasli naj bi izkoristili ranljivost otrok. Varovanci v domovih, praviloma starejši od žrtev, naj bi bili odgovorni za tretjino zlorab, za ostali dve tretjini pa zaposleni. "Oblasti so vedele, da domovi niso varni, a niso storile ničesar," je dejala Samsonova.

Zaskrbljujoča je tudi ocena komisije, da je obstoječi sistem zaznal le okoli dva odstotka vseh primerov zlorab.

Nizozemski pravosodni minister Ivo Opstelten je ugotovitve v poročilu označil za izredno žalostne. "Zdaj moramo storiti vse, da otrokom v domovih zagotovimo varnost," je poudaril.