Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Roštiljada Odkrito.si

FOTO: Roštiljada – Poglejte, KDO je bil v ...

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemska mobilna klinika za evtanazijo zelo zaposlena

Deli na:
Nizozemska mobilna klinika za evtanazijo zelo zaposlena

Nizozemska mobilna klinika, ki ponuja izvedbo evtanazije na domovih ljudi, ima veliko prometa, saj je v prvih dveh dneh delovanja prejela kar 60 klicev, je danes poročal nizozemski časnik De Volkskrant. Po besedah Petre de Jong direktorice nizozemske Fundacije Pravica do smrti, ki upravlja kliniko, so ljudje za to "hvaležni".

Šest mobilnih enot je svoje delovanje po celotni Nizozemski začelo v četrtek. V vsaki skupini so medicinske sestre in zdravniki, ki s strupeno injekcijo ali strupeno mešanico zdravil pomagajo umreti pacientom, katerih zdravniki jim pri tem nočejo priskočiti na pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah de Jongove planejo nekatere od njihovih strank v jok, ko z njimi govorijo po telefonu. "Slišijo se srečni, ker jih končno nekdo posluša," je dejala de Jongova. Obenem je poudarila, da bodo morali povečati število enot, če se bo število prošenj še povečalo.

Nizozemska je leta 2002 postala prva država na svetu, ki je legalizirala evtanazijo, tako da lahko zdravniki končajo življenja hudo bolnih pacientov, ki izrazijo željo po smrti. Evtanazija se sicer lahko izvede le v primerih bolnikov, ki trpijo zaradi nevzdržnih bolečin, ki so posledica neozdravljivih bolezni, in pri katerih ni upanja na ozdravitev.

Številni zdravniki sicer zavračajo izvajanje evtanazije, večinoma zaradi verskih razlogov. Tudi nasprotniki evtanazije so se jezno odzvali na uvedbo tovrstnih mobilnih enot in jih označili za "vod smrti".