lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Nizozemska bo morala plačati odškodnino vojaku iz Srebrenice

Deli na:
Nizozemska bo morala plačati odškodnino vojaku iz Srebrenice

Foto: Reuters

Nizozemska bo morala plačati odškodnino svojemu nekdanjemu vojaku, ki trpi za posttravmatskim stresom, odkar je služil v bošnjaški enklavi Srebrenici v BiH leta 1995, je včeraj odločilo najvišje nizozemsko upravno sodišče. Nekdanji vojak je služil v bataljonu sil ZN, ki naj bi ščitile civiliste v Srebrenici med krvavo vojno v BiH.

Sodišče nizozemskemu obrambnemu ministrstvu pripisuje odgovornost, da ni v zadostni meri poskrbelo za desetnika Daveja Maata ob njegovem odhodu na misijo in po njegovi vrnitvi na Nizozemsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Upam, da bo ministrstvo spoštovalo odločitev sodišča. Zase pa upam, da bom lahko začel znova," je po poročanju nizozemske tiskovne agencije ANP dejal Maat.


Njegov odvetnik Geert-Jan Knoops je sodbo sodišča označil za "mejnik za nizozemske vojake, pa tudi za pravice vojakov iz drugih držav, ki sodelujejo v mirovnih misijah ZN, ker širi pravne meje za zdravstveno odgovornost vlad do svojih vojakov". Dodal je, da je odločitev sodišča izničila argument nizozemske vlade, da so Združeni narodi primarno odgovorni za vojake v mirovnih misijah ZN.

"Kot delodajalec je Nizozemska tudi v okviru ZN odgovorna za zdravstveno oskrbo svojih vojakov po koncu misij," je dejal odvetnik. Sodišče je še odredilo, da ima ministrstvo sedaj tri mesece časa, da se odloči, kakšno vrsto odškodnine bo nekdanji vojak prejel. Z razsodbo je sicer sodišče odprlo možnost drugih tožb.

Julija 1995 je približno 450 nizozemskih modrih čelad varovalo bošnjaško civilno prebivalstvo v t.i. varovanem območju Srebrenice, ko so sile bosanskih Srbov pod poveljstvom generala Ratka Mladića napadle enklavo. Slabo oboroženim nizozemskih vojakom ljudi ni uspelo zaščititi. Temu je sledil genocid več kot 8000 bošnjaških moških in dečkov, kar velja za največji pokol na evropskih tleh po drugi svetovni vojni.

Loading...