sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Parlamentarne volitve na Tajskem v senci bojkota opozicije

Deli na:
Parlamentarne volitve na Tajskem v senci bojkota opozicije

Foto: Reuters

Na Tajskem bodo danes predčasne parlamentarne volitve, ki bodo pomemben preizkus za krhko demokracijo v tej azijski kraljevini. Opozicija volitve bojkotira, njeni privrženci pa so zagrozili, da bodo volivcem preprečili glasovanje. To jim bo poskušalo preprečiti skoraj 130.000 policistov.

Poznavalci razmer menijo, da volitve ne bodo končale začaranega kroga političnega nasilja in pomirile nasprotnikov premierke Yingluck Shinawatra, ki se bojijo, da bodo volitve zgolj podaljšale vladavino njene družine.

Odkar so se pred tremi meseci začeli protesti proti vladi, je bilo v spopadih, granatnih napadih in streljanjih ubitih najmanj deset ljudi, več sto je bilo ranjenih.

Opozicijska Demokratska stranka, ki že približno 20 let ni zmagala z večino, bojkotira volitve, s čimer se povečuje možnost za novo zmago stranke Pheu Thai. Ob tem se sicer poraja vprašanje, ali bo v parlament sploh izvoljenih dovolj poslancev.

Vodja protestov in nekdanji poslanec Suthep Thaugsuban je namreč pozval privržence, naj naredijo vse, da bi preprečili volitve, kar vzbuja bojazen pred izbruhom novega nasilja. Oblasti so sicer uvedle 60-dnevne izredne razmere, ki dajejo varnostnim silam dodatna pooblastila.

V ozadju protestov je dolgoletni politični boj med kralju zvesto elito, ki jo podpirata pravosodje in vojska, ter Thaksinom, ki se je iz tajkuna prelevil v politika.

Spor se je zaostril v času, ko so državljani vse bolj zaskrbljeni za zdravje 86-letnega kralja Bhumibola Adulyadeja, ukvarjajo pa se tudi z vprašanjem, kdo bo nasledil ostarelega monarha, ki državi vlada že več kot 60 let.