favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Paravinji 40 let za umor Bilićeve

Deli na:
Paravinji 40 let za umor Bilićeve

Foto: Arhiv Reporterja

Šibeniško sodišče je danes voznika tovornjaka Dragana Paravinjo nepravnomočno obsodilo na 40 let zapora zaradi lanskega poskusa posilstva in umora 17-letne Antonije Bilić ter poskusa posilstva še enega dekleta leta 2010. Sojenje, ki so ga začeli konec marca letos je bilo zaprto za javnost. Paravinja je ves čas zatrjeval, da je nedolžen.

Sodišče je Paravinjo kaznovalo s šestimi leti zapora zaradi poskusa posilstva Bilićeve, za njen umor mu je prisodilo 35 let zapora, še pet pa je dobil zaradi poskusa posilstva Marine Damjan. Kazni so združili v enotno kazen 40 let zapora, kar je najvišja možna zaporna kazen na Hrvaškem.

Medtem ko je sodnica Nives Nikolac brala razsodbo, je Paravinja glasno protestiral, je poročala Nova TV na svoji spletni strani.

"Jasenovac je bil bolj pošten. Razsodbo je podpisal Karamarko," je po objavi razsodbe povedal Paravinja, ki je omenil predsednika HDZ Tomislava Karamarka, ki je bil hrvaški notranji minister do decembra lani.

Paravinja je tudi v četrtek, ko je imel pravico do nagovora sodišču, dejal, da je žrtev montiranega proces in spleta nesrečnih okoliščin.


Paravinjo so obsodili na najvišjo zaporno kazen kljub temu, da materialnega dokaza umora, trupla mladoletnice, niso našli niti po več mesecih iskanja. So pa preiskovalci zbrali več sledi in indicev, da je bil 43-Paravinja zadnji, ki je videl dekle, preden je izginilo.

Bilićevo so nazadnje videli 7. junija lani, ko je nedaleč od domače vasi pri Drnišu v zaledju Šibenika vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja.

Voznika tovornjaka so prijeli nekaj tednov zatem v BiH. Na zaslišanju v Banja Luki je priznal umor Bilićeve in je celo povedal, s katerega mostu naj bi vrgel truplo v reko Krko na Hrvaškem. Po izročitvi Hrvaški je vse zanikal ter je trdil, da so ga policisti v Banja Luku pretepli in izsilili priznanje.

Med sojenjem v Šibeniku so zaslišali približno 40 prič in pregledali video posnetke gibanja Paravinje 7. junija lani. Predstavili so tudi mnenja strokovnjakov o bioloških sledeh v tovornjaku, ki ga je vozil Paravinja. Preiskovalci so v tovornjaku našli sledi las, krvi in sline Bilićeve.

V preteklosti so sodišča v Srbiji in BiH Paravinjo že obsodila na večletne zaporne kazni zaradi kaznivih dejanj posilstva in poskusov posilstva.