Revija Reporter
Svet

Na Hrvaškem potrdili smrt Antonije Bilić

STA

30. nov. 2012 6:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ostanki trupla, ki so ga v torek našli nedaleč Josipdola, pripadajo 17-letni Antoniji Bilić, je na izredni novinarski konferenci potrdilo tožilstvo v Karlovcu. Zaradi umora in poskusa posilstva najstnice je sodišče oktobra nepravnomočno na 40 let zapora obsodilo 43-letnega voznika tovornjaka Dragana Paravinjo.

Po opravljeni DNK analizi najdenih kosti in primerjavi z DNK Antonijine sestre in matere je z 99,99 odstotkov dokazano, da gre za pogrešano dekle. S tem je tudi sklenjeno 17 mesečno iskanje Bilićeve, ki so jo nazadnje videli živo 7. junija lani, ko je nedaleč od domače vasi vstopila k Paravinji v tovornjak.

DNK analizo so opravili na Zavodu za sodno medicino v Zagrebu, niso pa uspeli dobiti nobenih sledi, ki bi govorili o vzrokih smrti Bilićeve. Paravinja je najprej priznal, da je dekle zadušil in odvrgel čez most ob reki Krki na območju Šibenika, sicer pa je potem izjavo zavrnil, češ, da so njegovo priznanje s pretepanjem izsilili policisti po njegovem prijetju v BiH.

Kljub večmesečnemu organiziranemu iskanju Bilićeve na območju, po katerem se je usodnega dne peljal Paravinja, sta ostanke trupla dekleta slučajno našla dva mimoidoča pri smetnjakih na parkirišču za tovornjake ob državni cesti v kraju Fulaje pri Josipdolu.

Poleg lobanje, kosti in las, so našli tudi rumeno elastiko za lase in modre kavbojke, so poročali hrvaški mediji. Odvetnik družine Bilić Vinko Ljubičić je že v torek izrazil prepričanje, da gre za ostanke najstnice.

Kraj, kjer so našli posmrtne ostanke, je nekaj sto metrov oddaljen od viadukta avtoceste proti Splitu in le nekaj kilometrov od počivališča Modruš, kjer so 7. junija lani zadnjič zasledili signal z mobitela Bilićeve. Dokazano je tudi, da je Paravinja s svojim tovornjakom zapustil avto cesto in se je peljal po omenjeni državni cesti do nekega podjetja, v katerem je naložil izdelke v priklopnik.

Sicer so preiskovalci, tako policisti kot gorski reševalci dvakrat pregledali območje pri Modrušu, ne da bi našli sledi za Bilićevo. Zato je hrvaški notranji minister Ranko Ostojić povedal, da bodo preverili, ali so policisti storili kakšno napako pri iskanju Bilićeve na omenjenem območju.

Njegov predhodnik na ministrskem položaju, sicer predsednik HDZ, Tomislav Karamarko je na to zatrdil, da je policija zvesto opravila svoje delo. Tudi gorski reševalci trdijo, da so temeljito pregledali pokrajino, sicer brez psov ter da je bilo truplo verjetno dobro skrito.