Revija Reporter
Svet

Papežev urbi et orbi za mir v Jeruzalemu in pomoč trpečim otrokom

STA

25. dec. 2017 13:33 Osveženo: 13:33 / 25. 12. 2017

Deli na:

Papež Frančišek je v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu, urbi et orbi, pred množico vernikov na Trgu svetega Petra danes pozval k miru v Jeruzalemu in spomnil na trpljenje otrok na kriznih žariščih po svetu.

Med drugim je omenil Sirijo, Irak in Afriko, pa tudi Venezuelo, Ukrajino in Severno Korejo.

Frančišek je v tradicionalni božični poslanici z balkona papeške palače v Vatikanu pozval k miru na Bližnjem vzhodu, kjer se zaostrujejo napetosti med Izraelci in Palestinci zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema za prestolnico Izraela.

Prosil je za mir za Jeruzalem in Sveto deželo ter izrazil podporo vsem, ki želijo pomagati zagotoviti tej deželi slogo, pravičnost in varnost, na kar po papeževih besedah ta čaka že dolgo.

Papež upa, da bo med Palestinci in Izraelom "prevladala volja po obnovitvi dialoga in da bo končno mogoče izpogajati rešitev, ki bo omogočala miren soobstoj dveh držav", Izraela in Palestine.

Izpostavil je tudi trpljenje otrok v Siriji, kjer je vojna "okrvavila deželo", in v Iraku, ki je po papeževih besedah še vedno ranjen in razdeljen, prebivalstvo pa trpi zaradi lakote in širjenja bolezni.

Zavzel se je za pomoč afriškim otrokom, zlasti tistim iz najrevnejših držav, ter otrokom vsega sveta, kjer "miru in varnosti grozijo preteče napetosti in novi spori".

Glede severnokorejske krize je dejal, da moli, da bi na Korejskem polotoku zmogli doseči obojestransko zaupanje. Zavzel se je tudi za umiritev družbenih napetosti v Venezueli. Mednarodno skupnost je prav tako pozval, naj ne preneha z napori, da bi ustrezno zaščitila manjšine v Mjanmaru in Bangladešu.

Poleg otrok, ki trpijo zaradi krize v Ukrajini in njenih težkih humanitarnih posledic, se je zavzel za vse revne otroke. Mnogim so po papeževih besedah ukradli otroštvo, nekatere pa celo rekrutirali za vojake.

Kot že v pridigi med božično mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu v nedeljo je pozval k skrbi za begunce in migrante, posebej otroke. Ti so bili po njegovih besedah prisiljeni zapustiti domovino, mnogi so potovali sami in bili zato lahka žrtev trgovcev z ljudmi.

Frančišek se je ob koncu blagoslova pred več deset tisoč verniki na Trgu svetega Petra zavzel za "bolj dostojen, bolj človeški svet za otroke danes in jutri".

V nedeljski polnočnici je papež današnje begunce primerjal z Jožefom in Marijo, ki sta morala pred Jezusovim rojstvom prav tako zapustiti svoj dom. Okoli 1,3 milijarde katolikov po svetu je pozval, naj ne zanemarijo trpljenja beguncev in migrantov, ki jih preganjajo z domov politiki, ki so za svojo oblast in premoženje pripravljeni prelivati nedolžno kri.

Božič je za veliko nočjo drugi največji krščanski praznik. Kristjani verjamejo, da je bil Jezus hkrati bog in človek. Z njegovim rojstvom naj bi se Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka ter mu pomagal, da se odreši.

Papež tradicionalno blagoslovi mesto Rim in svet dvakrat letno, in sicer za veliko noč in božič, ter ob svojem prvem javnem nastopu. Ritual papeškega blagoslova se je razvil v 13. stoletju in sodi med apostolske blagoslove.