Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež za odpravo dosmrtnega zapora oz. "prikrite smrtne kazni"

Deli na:
Papež za odpravo dosmrtnega zapora oz. "prikrite smrtne kazni"

Foto: Reuters

Papež Frančišek je včeraj pozval k odpravi dosmrtne zaporne kazni, ki je po njegovih besedah samo oblika prikrite smrtne kazni. V govoru delegaciji iz Mednarodnega združenja za kazensko pravo je papež poudaril, da bi morali verniki dosmrtni zapor obsoditi tako ostro kot smrtno kazen.

Kristjani po besedah Frančiška ne bi smeli nasprotovati samo smrtni kazni, temveč bi se morali istočasno zavzeti tudi za človeka vredne zapore. Tudi v Evropi so težave v zaporih pogoste. "Gre za to, da je treba spoštovati tudi dostojanstvo zapornikov. To je povezano z dosmrtno zaporno kaznijo. V Vatikanu smo to vrsto kazni odpravili, saj je prikrita smrtna kazen," je poudaril papež.

Frančišek je še kritiziral trend, da je kaznovanje v številnih državah postalo nesorazmerno strogo. "V zadnjih desetletjih se je razširilo prepričanje, da lahko z javnim kaznovanjem razrešimo izredno raznolike socialne probleme, kot da lahko vse različne bolezni pozdravimo le z enim zdravilom," je opozoril papež.

Izpostavil je doktrino katoliške cerkve, da je izvajanje smrtne kazni greh. Kritiziral je tudi vse pogostejše in nepotrebno poseganje po preiskovalnem priporu, ker da v nekaterih državah to obremenjuje že tako prepolne zapore, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.