nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež se bo v Sredipolju poklonil padlim v prvi svetovni vojni

Deli na:
Papež se bo v Sredipolju poklonil padlim v prvi svetovni vojni

Foto: Reuters

Papež Frančišek bo v soboto poromal v Sredipolje v goriški pokrajini in se na prizorišču krvave soške fronte poklonil padlim in žrtvam vseh vojn. Za obisk Sredipolja se je papež odločil ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, na dogodku pa pričakujejo okoli 200.000 romarjev, številne iz Slovenije.

Papež je obisk Sredipolja napovedal na junijskem srečanju s karabinjerji. Takrat je prvo svetovno vojno označil za veliko tragedijo, "o kateri je od dedka, ki se je boril v bitki na reki Piavi, slišal veliko žalostnih zgodb".

Sveti oče bo v soboto na tržaškem letališču na krovu italijanskega vojaškega letala pristal nekaj pred 9. uro, tam pa ga bo med drugim pričakal italijanski premier Mattero Renzi.

Papež bo nato obiskal avstro-ogrsko pokopališče v Foljanu, kjer bo pri glavnem spomeniku molil in položil rože. Na tem pokopališču ležijo posmrtni ostanki 14.550 padlih vojakov, ki so se med majem 1915 in oktobrom 1917 na soški fronti borili na strani Avstro-Ogrske. Identificiranih je sicer le 2500 umrlih.

Glavna papeževa postaja bo od Foljana okoli kilometer oddaljeni spominski kompleks v Sredipolju, posvečen več kot 100.000 italijanskim vojakom. Tam bo papež ob 10. uri daroval sveto mašo, molil za žrtve vseh vojn in prosil za dar miru vsem narodom.

Poleg tega bo Frančišek ordinariju in prisotnim škofom izročil svetilke, ki jih bodo prižgali v svojih škofijah med spominskimi slovesnostmi ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA bo ob papežu med mašo kakih 100 duhovnikov iz držav, ki so bile udeležene v prvi svetovni vojni.

Med slovenskimi cerkvenimi dostojanstveniki bodo v Sredipolju predvidoma predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan ter škofa Jurij Bizjak in Metod Pirih.

Spominski kompleks s kostnico v Sredipolju velja za najveličastnejši spomenik v Italiji. Posvečen je več kot 100.000 italijanskim vojakom 3. armade, ki so v prvi svetovni vojni padli na kraškem bojišču soške fronte.

Kostnica je bila dokončana leta 1938 po načrtih arhitekta Giovannija Greppija in kiparja Giannina Castiglonija. Gre za velikansko stopnišče, na vrhu katerega stojijo trije visoki kamniti križi, kapelica in vojaška opazovalnica. Na začetku stopnišča stoji grob poveljnika 3. armade, princa Emanuela Filiberta Savojskega, ki je obkrožen z žarami štirih generalov.

Papežev obisk v Foljanu in Sredipolju bo kratek, saj se bo s tržaškega letališča že opoldne vrnil v Rim, a mu na Goriškem kljub temu pripisujejo velik pomen in pričakujejo do 200.000 romarjev, številne tudi iz Slovenije.



Goriški nadškof Carlo Maria Redaelli je za STA pojasnil, da spominski kompleks v Sredipolju spada pod vojaški ordinariat italijanske vojske in slednja tudi organizira papežev obisk. Goriška škofija bo imela na majhnem prizorišču na razpolago okoli pet tisoč mest, od tega pa so petsto rezervacij ponudili koprski škofiji, saj so bili mnenja, da dogodek presega zgolj državno raven.

Kot so povedali v koprski škofiji, so rezervirane karte že razdelili po dekanijah, verjetno pa se bodo dogodka udeležili tudi verniki iz drugih slovenskih škofij.

Župan Foljana Sredipolja Franco Visintin je po poročanju avstrijske tiskovne agencije ocenil, da bo na cesti, ki pokopališče v Foljanu povezuje s spomenikom v Sredipolju, prostora za do 130.000 ljudi. Verniki bodo mašo lahko spremljali tudi prek velikih zaslonov.

Spominski kompleks v Sredipolju je bil zgrajen v času fašizma, zaradi česar so se pojavili tudi pomisleki o podajanju sporočila miru ob tem ogromnem vojaškem spomeniku.

Kot je po poročanju APA povedal goriški nadškof Redaelli, so papežu zaradi tega predlagali še obisk avstro-ogrskega pokopališča. "S tem je mogoče izravnati določeno neravnovesje," je dejal.

Za STA je Redaelli izpostavil, da se bo sveti oče v soboto s sveto mašo in molitvijo pred njo poklonil vsem žrtvam vseh narodnosti.

Slovenski duhovnik iz Štandreža pri Gorici Karlo Bolčina pa je povedal, da je imela italijanska vojska ob stoletnici začetka prve svetovne vojne namen organizirati sveto mašo in srečanje s papežem na Trgu svetega Petra v Rimu, česar pa papež ni sprejel, saj bi šlo za mašo, pri kateri bi se poveličevalo in se spominjalo samo zmagovalcev - Italijani namreč prvo svetovno vojno doživljajo kot veliko zmago.

V nasprotju s tem je Frančišek predlagal in dosegel sveto mašo na stopnišču kostnice v Sredipolju, kjer so sicer res pokopani predvsem italijanski vojaki, a bo šel najprej na grobove padlih avstro-ogrskih vojakov in tudi sveto mašo bo daroval za vse padle v grozoviti vojni, torej tudi za slovenske prednike. "Vesel sem, da bo papež molil in daroval mašo za vse, ne glede na narodnost," je za STA povedal Bolčina.

Sredipolje, ki ga nekateri slovensko poimenujejo tudi Redipulja ali Rodopolje, je leta 1992 obiskal papež Janez Pavel II. in takrat med drugim poudaril: "Nikoli več vojne." V ta kraj pri Gorici se je tedaj zgrnilo 100.000 ljudi.

Julija letos pa je bil spominski kompleks v Sredipolju prizorišče slavnostnega koncerta pod vodstvom slovitega italijanskega dirigenta Riccarda Mutija, ki so se ga udeležili predsedniki Slovenije, Italije in Hrvaške, Borut Pahor, Giorgio Napolitano in Ivo Josipović.