stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Papež se bo v Sredipolju poklonil žrtvam prve svetovne vojne

Deli na:
Papež se bo v Sredipolju poklonil žrtvam prve svetovne vojne

Foto: Reuters

Papež Frančišek bo danes poromal v Sredipolje v goriški pokrajini in se na prizorišču krvave soške fronte poklonil padlim in žrtvam vseh vojn. Za obisk Sredipolja se je papež odločil ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, na dogodku pa pričakujejo okoli 200.000 romarjev, številne iz Slovenije.

Sveti oče bo nekaj pred 9. uro pristal na tržaškem letališču, nato pa najprej obiskal avstro-ogrsko pokopališče v Foljanu, kjer bo pri glavnem spomeniku molil in položil rože.

Na tem pokopališču ležijo posmrtni ostanki 14.550 padlih vojakov, tudi slovenskih, ki so se med majem 1915 in oktobrom 1917 na soški fronti borili na strani Avstro-Ogrske. Identificiranih je sicer le 2500 umrlih.

Glavna papeževa postaja bo od Foljana okoli kilometer oddaljeni spominski kompleks v Sredipolju, posvečen več kot 100.000 italijanskim vojakom. Tam bo papež ob 10. uri daroval sveto mašo, molil za žrtve vseh vojn in prosil za dar miru vsem narodom.

Papež bo na trgu pred železniško postajo v Sredipolju tudi odkril kip papeža Janeza Pavla II., ki je ta kraj obiskal leta 1992. Ob obisku mu bodo v dar izročili košček zarjavele bodeče žice z bregov Soče, kjer je bilo pred sto leti prelite ogromno krvi.

Papežev obisk bodo spremljali poostreni varnostni ukrepi, saj pričakujejo do 200.000 vernikov, številne iz Slovenije. Koprska škofija je razdelila 500 kart, verjetno pa bodo obisk v živo spremljali tudi verniki iz drugih slovenskih škofij.

V Sredipolju bodo predvidoma tudi predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan ter škofa Jurij Bizjak in Metod Pirih.