državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež v Erevanu obsodil turški genocid nad Armenci

Deli na:
Papež v Erevanu obsodil turški genocid nad Armenci

Foto: Arhiv Reporterja

Papež Frančišek je včeraj v armenski prestolnici Erevan znova obsodil množični poboj Armencev s strani otomanskih Turkov pred sto leti med prvo svetovno vojno in ga znova označil za genocid. "Ta tragedija, ta genocid, je bil na žalost začetek žalostnega niza velikih katastrof v prejšnjem stoletju," je dejal papež.

"Te katastrofe so bile posledica "abnormalnih rasističnih, ideoloških ali verskih motivov," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal papež Frančišek, potem ko se je v Erevanu sestal z armenskim predsednikom Seržem Sarkisjanom.

Frančišek je prispel na tridnevni obisk v Armenijo. V ospredju njegovega sicer verskega obiska pa je bilo predvsem vprašanje, ali bo množični pokol okoli 1,5 milijona Armencev v letih 1915-1916 s strani otomanskih Turkov znova označil za genocid.

Ko je lani med mašo v Vatikanu izjavil, da je bil to "prvi genocid v 20. stoletju", je močno razburil Turčijo, ki vztraja, da so številke o žrtvah napihnjene, da je šlo za spopade med prvo svetovno vojno in da so ljudje umirali na obeh straneh, kar pa da ni genocid.

Frančišek bo sicer med obiskom v Armeniji, ki bo trajal do nedelje, v soboto obiskal tudi glavno armensko spominsko obeležje temu tragičnemu dogodku Cicernakarberd, vendar naj tam ne bi govoril. Naj bi pa tam posadil drevo, molil in se srečal s sorodniki beguncev, ki jim je med prvo svetovno vojno zatočišče v Vatikanu ponudil papež Benedikt XV.