oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež na obisku v Andih

Deli na:
Papež na obisku v Andih

Foto: Reuters

Papež Frančišek danes potuje na apostolsko potovanje v Latinsko Ameriko, med katerim bo obiskal Ekvador, Bolivijo in Paragvaj. V ospredju obiska pod Andi bodo socialne teme. Za 78-letnega svetega očeta bo izziv predvsem obisk bolivijskega La Paza, ki leži na 3600 metrih nadmorske višine.

Pred odhodom na drugo potovanje v Južno Ameriko po obisku Brazilije med svetovnimi dnevi mladih leta 2013 je argentinski papež prebivalcem trojice sestrskih držav poslal sporočilo, v katerem je poudaril, da želi med obiskom deliti njihove skrbi, a se z njimi tudi poveseliti in jim izkazati naklonjenost in bližino, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je napovedal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi, bodo v ospredju obiska v državah, ki jih je kot zadnji papež v 80. letih minulega stoletja obiskal Janez Pavel II., verjetno teme, kot so revščina, demokracija in pravice staroselskega prebivalstva. Da bo temu tako, kaže tudi Frančiškov progam, na katerem so med drugim obisk doma za ostarele, bolnišnice, barakarskega naselja in zapora.

Frančišek, zagovornik socialne pravičnosti, je doslej že velikokrat v ospredje postavil male države. Tudi v Evropi je obiskal tiste na obrobju, kot so Albanija, Turčija in BiH, z izjemo kratkega obiska v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pa se je izognil bogatim članicam EU, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

Jorge Mario Bergoglio bo deveto potovanje v tujino, odkar je na čelu katoliške cerkve, danes začel v prestolnici Ekvadorja Quito. Od tam bo v ponedeljek poletel v največje ekvadorsko mesto, pristaniški Guayaquil, kjer bo daroval mašo pred modernim romarskim Svetiščem božjega usmiljenja, veliko mašo na prostem pa bo v torek daroval tudi v Quitu, kjer bo nato v sredo med drugim obiskal dom za ostarele.

V Quitu bo tudi srečanje z levičarskim ekvadorskim predsednikom Rafaelom Correo, ki se sicer že skoraj mesec dni sooča s protesti, med drugim zaradi načrtov za povišanje davka na dedovanje. V Ekvadorju ob papeževem obisku pričakujejo tudi haitijskega predsednika Michela Martellyja in honduraškega predsednika Juana Orlanda Hernandeza ter številne vernike iz Kolumbije, Peruja in Čila.

V sredo bo sveti oče odletel proti bolivijskemu La Pazu. Papež že vse od mladosti živi zgolj z enim nepoškodovanim pljučnim krilom, zaradi česar bo v najvišje ležeči upravni prestolnici na svetu, preživel le štiri ure, nato pa pot nadaljeval v nekaj sto metrov nižje ležeče najbolj poseljeno bolivijsko mesto Santa Cruz de la Sierra.

Tako kot v Ekvadorju bo tudi v Boliviji gostitelj predsednik z levice. Evo Morales bo v La Pazu in tudi Santa Cruzu skoraj ves čas spremljal papeža, s katerim sta se doslej srečala že trikrat. Moralesu, ki je v januarja začel tretji mandat, v domovini kritiki očitajo, da Bolivijo vodi v diktaturo.

Papež bo sicer ob prvem stiku z bolivijskimi tlemi, na letališču La Paza El Alto, ki leži na 4100 metrih nadmorske višine, blagoslovil kip bolivijske zavetnice, Device iz Copacabane, z domnevno čudežnimi zdravilni močmi, kar je pred 27 leti storil tudi Janez Pavel II. Frančišek bo blagoslovil repliko originalnega kipa device iz leta 1583, ki ga častijo tudi drugod v Latinski Ameriki.

Mašo na prostem v Santa Cruzu bo papež v Boliviji daroval v četrtek, ko se bo udeležil tudi svetovnega srečanja ljudskih gibanj, ki zastopajo kmete brez zemlje in druge brezpravne skupine. Sešel naj bi se tudi s pridelovalci koke v Santa Cruzu, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Po navedbah bolivijskega ministra za kulturo Marka Machicaa naj bi sveti oče sam zaprosil, da bi smel ob obisku, tako kot avtohtoni prebivalci, za prilagoditev na visoko nadmorsko višino žvečiti liste koke. Lombardi je v zvezi s tem povedal le, da bo papež storil, kar se mu bo zdelo najbolje, in dodal, da ne bi bil presenečen, če bi sledil lokalnim običajem.

Iz Bolivije bo v petek Jorge Maria Bergoglio, potem ko bo obiskal zloglasni bolivijski zapor Palmasola, odpotoval še do zadnje postaje turneje, Paragvaja, ki ga za razliko od Ekvadorja in Bolivije vodi nekdanji poslovnež Horacio Cartes, torej človek na desnici.

Sveti oče bo v soboto v prestolnici Asuncion med drugim obiskal pediatrično bolnišnico in se sešel s civilno družbo, v okviru tega po pričakovanjih tudi z aktivistom za pravice gejev Simonom Cazalom, ki se je s partnerjem poročil v Argentini na podlagi zakonodaje, ki ji je Frančišek, ko je bil še nadškof Buenos Airesa, ostro nasprotoval.

V nedeljo bo sveti oče obiskal še barakarsko četrt, ki so jo nedavno prizadele hude poplave, glavni dogodek pa bo velika maša v asuncionskem parku Nu Guazu. Na dogodku pričakujejo tri milijone vernikov, v Paragvaj pa bo ob priložnosti po napovedih pripotovalo tudi 300.000 romarjev iz papeževe domovine. Množičen obisk pričakujejo tudi iz Brazilije.

Papež se med potovanjem ne bo ustavil v domači Argentini, domnevno zato, ker je ni želel obiskati v volilnem letu. Onstran Atlantika se bo vrnil že septembra, ko bo obiskal Kubo, pa tudi ZDA.