sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež med polnočnico zavrnil zavrnil opitost sodobnih družb s potrošništvom in bogastvom

Deli na:
Papež med polnočnico zavrnil zavrnil opitost sodobnih družb s potrošništvom in bogastvom

Foto: Reuters

Papež Frančišek je med mašo polnočnico v baziliki svetega Petra, ki se je začela dve uri in pol pred polnočjo, opozoril na preprosto rojstvo božjega sina v jaslicah Betlehema in zavrnil opitost sodobnih družb s potrošništvom, užitkom, obiljem in bogastvom.

Papež je dejal, da se je Jezus rodil v hlevu v revščini, ker za njegovo družino ni bilo prostora v gostiščih. Jasli v baziliki svetega Petra so med mašo obiskali otroci iz držav, ki jih je papež doslej obiskal in polagali cvetje, Frančišek pa se je osredotočil na zavračanje grehov sodobnih družb.

Leta 2013 izvoljeni Frančišek od samega začetka skuša katoliško cerkev predvsem z lastnim zgledom spremeniti v bolj ljubečo in usmiljeno oziroma spremeniti njen poudarek na potrebe revnih in drugih kot so begunci in migranti.

Zavrnil je kulturo brezbrižnosti, ki se vse prepogosto sprevrača v kulturo brezobzirnosti. "V svetu, ki je prepogosto neusmiljen do grešnika in prizanesljiv do greha, moramo gojiti močan občutek za pravičnost," je pridigal papež proti krivicam.

Spomnil je, da je Jezus poklical ljudi naj ravnajo s trezno presojo, preprosto in uravnoteženo ter vidijo to, kar je bistveno. Pomoči potrebnim je posvetil tudi lanskoletno polnočnico, pred katero je po telefonu poklical iraške begunce pred nasiljem Islamske države in jih primerjal z Jezusom.

Papež bo na božični dan opoldne vernikom na Trgu svetega Petra podelil blagoslov urbi et orbi.

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Kristjani namreč verjamejo, da se je z Jezusovim rojstvom božji sin učlovečil in se dokončno zavzel za svet in človeka. Na rojstvo se sicer pripravljajo v tihem pričakovanju z molitvijo in v krogu družine. Mnogi postavijo jaslice in božično drevesce.